Munkanélküli segély 2012-től

Január 1-jével módosul az álláskeresési járadék szabályozása – szakértőnk körbejárta a témát.

Pentz Edina

Bérszámfejtési vezető Bemutatkozás ▼
A szerző további bejegyzései »

Kisokos

A bejegyzésben az alábbi szakkifejezések szerepelnek. Kattintson a kifejezésre és elmagyarázzuk mit jelent:

A konvergenciaprogram részeként jelent meg az a javaslat, amely szerint 2012. január 1-től a jelenleg érvényben lévő 270 napról 90 napra csökken az álláskeresési járadék folyósításának ideje. A kilencven nap letelte után nem kap senki támogatást, így közmunkásként vagy a munkaerőpiacon kell munkalehetőséget találnia.

A jelenleg érvényben lévő jogszabály az alábbiak szerint határozza meg a jogosultak körét, a járulék mértékét és folyósításának időtartamát:

Mivel ösztönzik az álláskeresőt a mielőbbi elhelyezkedés érdekében?

Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra munkaidejű munkaviszonyt létesít a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően, kérelmére a folyósítási időből még hátralévő időtartamra járó járadék meghatározott összegét egy összegben ki kell fizetni, feltéve, hogy a kifizetés előzőekben meghatározott napjáig folyamatosan munkaviszonyban áll, és a munkaviszony fennállását a munkaadó igazolja. A kérelmet az álláskeresési járadék folyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtani.

A kifizethető összeg a megállapított álláskeresési járadék folyósításának első szakaszában létesített munkaviszony esetén a fennmaradó összeg 80 százaléka, a folyósítás második szakaszában létesített munkaviszony esetén a fennmaradó összeg 30 százaléka. Nem fizethető ki a fennmaradó összeg abban az esetben, ha ugyanazzal a munkaadóval létesít munkaviszonyt, amelynél az álláskeresési járadék megállapítását megelőzően munkaviszonyban állt. Amennyiben elfogadja a kormány a törvényjavaslatot, az álláskeresési járadék összege 2012-től az első hónapban az addigi bér 90 százaléka, a másodikban 80 százaléka, a harmadik hónapban pedig az átlagkereset 70 százaléka lesz.

Lényeges változás, hogy a jelenlegi szabályozás szerint csak a végzettségének megfelelő vagy annál eggyel alacsonyabb szintű munkát köteles elvállalni a munkanélküli, 2012-től azonban köteles elfogadni a munkaügyi szervezet által felajánlottat is. A járadék kifizetése után mindenki közmunkaajánlatot kap majd, és eldöntheti, hogy ebben vesz részt, vagy a munkaerőpiacra tér vissza.

Czomba Sándor államtitkár áprilisban jelentette be a 2011-2012-es új közmunkaprogram-rendszer elindítását ( MTI, Gazdasági Rádió, 2011. április 15.). „Közmunkaprogram indult a magánerdőkben, a Nemzetgazdasági Minisztérium 710 millió forint összegű támogatásával mintegy 800 állástalan ember jutott munkalehetőséghez. Az alkalmazott állástalanok minimálbért, vagy – képzettség esetén – szakmunkás minimálbért kapnak a közmunkáért. A magánerdőkben rendbe teszik a közlekedési, sétáló- és turistautakat, a pihenőpadokat, illetve tanösvényeket, valamint vágástakarítást, gyommentesítést végeznek. Felszámolják az esetleges illegális hulladéklerakókat, illetve bekapcsolódnak a telepítési munkálatokba is. Emellett szakmai képzésbe is bekapcsolódhatnak, fakitermelői, vagy motorfűrész-kezelői végzettséget szerezhetnek.”

Statisztikai adat (2010. december), hogy egy év alatt az álláskeresők száma a szakképzetleneknél 1,4 százalékkal, a diplomásoknál 7 százalékkal emelkedett. A konvergencia programban vázolt munkaerő-piaci változások kapcsán több szakértőben is felmerült, hogy a felszabadult munkaerőt mennyire tudják bevonni a közfoglalkoztatásba, vagyis a kereslet és kínálat mennyire találkozik majd egymással. A 270 nap álláskeresési járadékot alig vették igénybe, az átlagos ténylegesen igénybe vett idő eddig is 90 nap volt tavaly, épp annyi, mint amennyire most csökkenteni fogják. Ennek a legfőbb oka, hogy a 270 napos ellátásra nagyon kevesen jogosultak, mert nincs meg az összefüggő négy év munkaviszonyuk.

Fentieket továbbgondolva sok kérdés felmerülhet bennünk. Vajon ezek az intézkedések, ha megvalósulnak, mennyire fogják beváltani a hozzáfűzött reményeket? 2012-ben hányan fogják igénybe venni a magasabb jövedelemmel rendelkezők és a kevésbé magas jövedelműek közül is, az álláskeresési járadékot? Lehet, hogy aki az idén még meggondolta, hogy elmenjen-e munkanélkülire, mert nehezebben jött volna ki belőle, jövőre a fizetésének a 90 százalékáért bevállalja, mivel a diplomás munkanélküliek száma gyorsabb ütemben nő, tehát egy magasabb jövedelemszint fogja ezt a 90 százalékot igénybe venni.

Még teljes egészében nem ismert a közmunkaprogram, nem tudni, hogy milyen cégek fognak részt venni benne, nehéz megjósolni sikerességét.

Az internetet böngészve a fenti példában említett magánerdőben végzett közmunkához hasonlókat találtam. De kérdem én, mi lesz a magasabb iskolai végzettséggel rendelkező munkanélkülivel, ő is köztereket fog takarítani?

Úgy tudnám elképzelni, hogy a szakképzett vagy diplomás munkanélküliek az eredetei szakmájukhoz hasonló közmunkát vállalhatnának. Vagy lehetne munkát vállalni önkormányzatok családsegítő szolgálatainál, kórházakban, olyan alapítványoknál, amelyek az idős beteg emberek segítését tűzték ki célul. És még sorolhatnánk az olyan intézményeket, ahol kevés pénzből, kevés emberrel próbálnak segítséget nyújtani a rászorulóknak.

Ha majd valamennyire meg is valósul az új konvergencia program, valószínű, hogy csak a regisztrált munkanélküliek száma fog csökkeni, de a 90 nap letelte után munkanélküliek nagy része továbbra is állásnélküli marad, vagy a feketegazdaságban helyezkedik el.

Rövid áttekintés a jelenleg hatályban lévő álláskeresési járadék jogosultságáról, folyósításának időtartamáról, mértékéről

Járadék illeti meg azt az álláskeresőt, aki az álláskeresővé válást megelőző 4 éven belül legalább 365 nap jogosultsági idővel rendelkezik. Munkaviszonynál az 1 hónapnál hosszabb fizetés nélküli időszak nem számít bele, kivéve,  amennyiben a  fizetés nélküli szabadságot a gyermek otthoni gondozása céljából vette igénybe a munkavállaló. Vállalkozó esetében a jogosultsági időbe nem számítható bele az az időszak, amely alatt a járulékfizetési kötelezettségének nem tett eleget.

A 4 éves időtartamot meghosszabbítja az az időszak, amely alatt a munkaviszony nem állt fenn, vagy a vállalkozó jogosultsági időnek minősülő vállalkozói tevékenységet nem folytatott.

Álláskeresési járadék folyósításának  időtartama

A járadék folyósítása minimum 73 napig tart,  leghosszabb időtartama 270 nap. A folyósítás kezdő napja a nyilvántartásba vétel napja, kivéve, ha a munkaviszony a munkáltató rendkívüli felmondásával, vagy a munkavállaló rendes felmondásával szűnt meg, mert akkor csak a megszűnést követő 90 nap elteltével folyósítható az ellátás. 

Az ellátást az álláskeresővé válást megelőző 4 naptári negyedévben elért munkaerő-piaci járulékalapot képező jövedelem alapján számítják. Abban az esetben, ha egyáltalán nincs ilyen jövedelem -pl. gyermek gondozása miatt-, akkor a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 130 százalékának alapulvételével számítják.

A folyósítás első szakaszában, amely a folyósítási idő feléig, de legfeljebb 91 napig tart, a járulékalap 60 százalékát folyósítják a következő két korlát között. Az alsó határ nem lehet kevesebb, mint a minimálbér 60 százaléka, amennyiben az igazolt jövedelem eléri legalább a minimálbért, a felső pedig a 120 százaléka, ami 2011-ben napi bruttó 1560 forinttól   3120 forintig terjedő összeg lehet.

A második szakasz legfeljebb 179 napig tart, és a járadék összege megegyezik a minimálbér 60 százalékával, 2011-ben napi bruttó 1560 forinttal.

Mindkét szakaszban, ha a járadék megállapításához igazolt jövedelem nem éri el a minimálbért, akkor az igazolt jövedelem lesz az alap és annak a 60 százaléka a járadék, ugyancsak napi bruttó összegben megállapítva.

Ossza meg ismerőseivel:

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, kövessen minket a Facebookon is!

Hozzászólások (113)

 1. Szabó Tamás szerint:

  Szép napot!
  Érdeklödnék hogy 2011.05.13-tól-2011.12.22-ig volt munkaviszonyom után, milyen járulék illet meg és hova forduljak?

  köszönöm válaszát

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Tamás!

   Álláskeresési járadék abban az esetben illetné meg Önt, ha az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap (munkaviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött, vagy egyéni, illetőleg társas vállalkozói tevékenységet folytatott, feltéve ez utóbbi esetben, hogy vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett) jogosultsági idővel rendelkezne.
   Az Ön által közölt adatok alapján nem rendelkezik ennyi jogosultsági idővel, így sajnos nem jogosult az álláskeresési járadékra.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 2. T.Tamás szerint:

  23 éves vagyok, 2012 januárjában befejeztem felsőoktatási tanulmányomat. Jelenleg már hallgatói jogviszonnyal sem rendelkezem. Nagy erőket mozgósítok mihamarabbi munkába állásom érdekében, de a sorsom a velem egy cipőben járó friss diplomásokhoz hasonló, vagyis tapasztalat/gyakorlat hiányában nem alkalmaznak. Ezidáig kb. 220 bedolgozott munkanapom van többnyire nyári/diák munkából.
  A kérdésem a következő:
  Igényelhetek-e bármilyen jellegű (pl: álláskeresői, munkanélküli) támogatást, míg nem találok állást. Jelenleg önfenntartó vagyok albérletben. Ha igen, milyen papírokat szükséges ehhez beszereznem?
  Köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel: Tamás

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Tamás!

   Álláskeresési járadék abban az esetben illetné meg Önt, ha az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap (munkaviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött, vagy egyéni, illetőleg társas vállalkozói tevékenységet folytatott, feltéve ez utóbbi esetben, hogy vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett) jogosultsági idővel rendelkezne.
   Az Ön által közölt adatok alapján csak 220 nap jogosultsági idővel rendelkezik, így sajnos nem jogosult az álláskeresési járadékra.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 3. Lilla! szerint:

  Dolgoztam Ausztriában. Figyelembe veszi ezt a munkaügyi központ? Beleszámítja a munkanélküli segélyembe?

  • Váradi Edina szerint:

   Tisztelt Lilla!

   Az ausztriai munkaviszonyának megszűnése kapcsán kapott kilépő papírjait kell bemutatnia, ez alapján a Munkaügyi Központ hivatalból bekéri a volt munkáltatójától a jövedelem igazolását, ez alapján tudják megállapítani az álláskeresési járadékra való jogosultságát.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 4. Horváth Andor szerint:

  Kedves Edina!

  Februártól leszek jogosult a munkanélküli segélyre, vagy ún. járadékra. Ha a munkanélküli segély időszaka alatt találnak nekem munkát a kirendeltség által és nem fogadom el, megszüntetik a segélyt?

  Köszönöm válaszát.
  Tisztelettel:H.A

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Andor!

   Meg kell szüntetni az álláskeresési járadék folyósítását, ha az álláskereső:
   – kéri,
   – álláskeresési járadékban részesül, és törlik a nyilvántartásból,
   – megváltozott munkaképességű személyek ellátására válik jogosulttá,
   – kereső tevékenységet folytat,
   – olyan képzési lehetőséget fogad el, amelynek során a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét elérő rendszeres támogatásban részesül,
   – oktatási intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat,
   – az álláskeresési járadék folyósítási idejét kimerítette,
   – meghalt.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 5. Meiter Katalin szerint:

  Tisztelt Edina!
  A kérdésem a következő lenne! Egy Önkormányzat által működtettet intézményben dolgoztam, több mint 10 évig. Az Önkormányzat az Intézményt eladta, jogutódlás nem történt.Mivel végzettségemnek megfelelő munkát az Önkormányzat nem tudott felajánlani ezért munkáltatói jogviszonyomat megszüntette. Jelenleg az állási időmet töltöm.Az állási idő letelte után már igényelhetem a járadékot? Vagyis engem nem érint az ,hogy a megszűnést követő 90 nap elteltével folyósítható az ellátás?

  • Pentz Edina szerint:

   Tisztelt Katalin!

   A jogviszonyának megszűnését követően (ezt az idő pontot megtalálja a kilépő papírjain) a leírtak alapján Ön jogosult álláskereséséi járadékra.

   Amennyiben a lentiekben leírt rendelkezésre gondolt, az 2012. január 1-től hatályát vesztette.
   „Ha a munkaviszonyt az álláskeresővé válást megelőző 90 napon belül a munkavállaló rendes felmondással, továbbá a munkaadó rendkívüli felmondással szüntette meg, az álláskereső részére álláskeresési járadék az előbbiekben meghatározott módon megszüntetett munkaviszony megszűnését követő 90 nap elteltével folyósítható, tekintet nélkül arra, hogy az álláskeresési járadék folyósításához szükséges feltételekkel rendelkezik.”

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 6. Beatrix szerint:

  Kedves Edina!
  Megszűnt a munkahelyem. 2011.december 21-től megállapították a munkanélküli járadékot, melynek összege 39 napig 1 520 Ft! Ma megkaptam a pénzt 29 200 Ft-ot! HA felszorzom az 1 520 Ft-ot 39 nappal az 59 280 Ft. Létezik hogy 30 000 Ft-ot levonnak????? Nem értem ez hogy jött ki! Arra sincs rálátásom, hogy még fogok pénzt kapni vagy sem?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Beatrix!

   Valószínűleg még nem kapta a 39 napra járó álláskereséséi járadék összegét.
   Kérem vegye fel a kapcsolatot ez ügyben munkaügyi központ lakóhelye szerint illetékes kirendeltségével.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 7. Szabó László szerint:

  Tisztelt Pentz Edina!
  Olvasva a bejegyzéseket sajnos csak részben kaptam választ ezért kérem az alábbiakban a segítségét. Feleségem második gyermekünkkel van itthon még 2012.03.hóban GYES-en.
  Előző munkahelyén határozott idejű szerződése volt (egyszer meghosszabbítottak, ezt követően jött el párom szülni), ami természetesen a GYES ideje alatt már lejárt.

  Ilyen esetben mit kell tenni? Egyből be kell jelentkezni álláskeresési támogatásra, ha megszűnik a GYES?
  Jár -e ilyen esetben is ha a munkaviszony határozott idejű volt?
  Érdemes-e rákérdezni a munkáltatónál is, bár valószínű, hogy nem kötnék újra a szerződést?(gondolom a bérügytől kellenek papírok)

  válaszát előre is hálásan köszönöm.

  SzL

  • Pentz Edina szerint:

   Tisztelt Szabó László!

   Feleség vegye fel a kapcsolatot munkáltatójával. A kilépő papírjaira szüksége van amennyiben álláskeresési járadékot szeretne igényelni.

   Álláskeresési járadék illeti meg az Ön feleségét, ha az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezett. Az előbbiekben meghatározott időtartam meghosszabbodik a következő időtartamokkal vagy azok egy részével, ha ezen időtartamok alatt munkaviszony, közfoglalkoztatási jogviszony nem állt fenn, vagy az álláskereső jogosultsági időnek minősülő vállalkozói tevékenységet nem folytatott:
   a) a sor-, valamint tartalékos katonai szolgálat, továbbá a polgári szolgálat,
   b) a keresőképtelenséggel járó betegség,
   c) a beteg gyermek ápolására igénybe vett táppénzes állomány,
   d) a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély folyósítása,
   e) a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, a rehabilitációs járadék, a rokkantsági és a baleseti rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék, a bányászok egészségkárosodási járadéka folyósításának,
   f) az előzetes letartóztatás, valamint a szabadságvesztés, és az elzárás büntetés,
   g) az ápolási díj és a gyermeknevelési támogatás folyósítása,
   h) a nappali tagozaton történő tanulmányok folytatásának
   időtartamával.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 8. Zoltán szerint:

  Tisztelt szerkesztő.
  Az utóbbi négy évben volt munkám ,de mivel voltam munka nélküli is így megkaptam a rá eső ellátást amit fel is használtam,kérdésem a következő.
  2010.09.26-2010.12.31. 8 órás közmunkában dolgoztam(tehát itt van X napom),majd 2011.januárjában BPJ-t kaptam és ezután 2011.02.01-2012.01.31 6 órás közmunkában dolgozom ,tehát most fog lejárni,kérdésem az ,hogy ennyi munkanap után mit fogok kapni ,vagy dolgozhatok megint közmunkaprogramban vagy el kell töltenem bizonyos időt és után mehetek csak megint dolgozni ebben a formában??

  • Váradi Edina szerint:

   Tisztelt Zoltán!

   A közmunkaprogramok sokrétűsége és változatossága miatt, a részletesebb felvilágosításért kérem, hogy forduljon a munkaügyi központ lakóhelye szerint illetékes kirendeltségéhez.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 9. KBIlona szerint:

  Kedves Pentz Edina!
  Szeretném megkérdezni,hogy 2011 jún. óta munkanélküli vagyok és szeretnék Egyéni vállalkozó lenni.
  2012-ben támogatja még a munkanélküli központ a vállalkozóvá válást vagy hol tudok támogatást kérni?
  Ha alkalmazottat foglalkoztatok kapok utána is valami támogatást?
  Köszönöm mielőbbi válaszát, és szép napot kívánok.

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Ilona!

   A vállalkozóvá válás támogatás még létezik, mivel elég speciális feltételeknek kell megfelelni, ezért részletesebb felvilágosításért kérem, hogy forduljon a munkaügyi központ lakóhelye szerint illetékes kirendeltségéhez

   Amennyiben Star kártyával (Start, Start Plusz, Start Extra, Start Bónusz) rendelkező személyt foglalkoztat, szociális hozzájárulási kedvezményt tud igénybe venni.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 10. G.Attila szerint:

  Tisztelt Edina!
  5 évig dolgoztam EU tagországban bejelentett munkahelyen. Hazaérkezésem után -2,5 hónap álláskeresés után- már három hónapja van munkahelyem. Kérdésem: a külföldi munkavállalás beleszámít-e a munkanélküli ellátás megállapítására, illetve be kell e szereznem valamilyen igazolást?
  Köszönettel várom válaszát!

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Attila!

   Az EU tagországban munkaviszonyának megszűnése kapcsán kapott kilépő papírjait kell bemutatnia, ez alapján a Munkaügyi Központ hivatalból bekéri az érintett EU tagország munkáltatójától a jövedelem igazolását, ez alapján tudják megállapítani az álláskeresési járadékra való jogosultságát.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 11. Nagyné Renáta szerint:

  Kedves Edina!
  Én azt szeretném kérdezni hogy, a munkaviszonyom 2005.07.01-2009.01.31 tartott. 2009.03.13-án megszületett a kisfiam. 2009.08.31-től 2009.09.10-ig munkanélkülin voltam, hogy megkaphassam a gyedet. Most 2012.03.13-án megszűnik a gyesem ezalatt a munkanélküli szüneteltetve van. Így fogok-e kapni munkanélkülit,és ezt hogy fogják nekem kiszámolni.

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Renáta!

   Az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát az alábbiak szerint kell megállapítani, azt az időt kell figyelembe venni, amely alatt az álláskereső az álláskeresővé válást megelőző három év alatt munkaviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött, vagy egyéni, illetőleg társas vállalkozói tevékenységet folytatott, feltéve ez utóbbi esetben, hogy vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett . A jogosultsági idő tartamába nem számítható be az az időtartam, amely alatt az álláskereső álláskeresési járadékban, vagy vállalkozói járadékban részesült.
   Az előbbiekben meghatározott három éves időtartam meghosszabbodik a következő időtartamokkal vagy azok egy részével, ha ezen időtartamok alatt munkaviszony, közfoglalkoztatási jogviszony nem állt fenn, vagy az álláskereső jogosultsági időnek minősülő vállalkozói tevékenységet nem folytatott:
   a) a sor-, valamint tartalékos katonai szolgálat, továbbá a polgári szolgálat,
   b) a keresőképtelenséggel járó betegség,
   c) a beteg gyermek ápolására igénybe vett táppénzes állomány,
   d) a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély folyósítása,
   e) a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, a rehabilitációs járadék, a rokkantsági és a baleseti rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék, a bányászok egészségkárosodási járadéka folyósításának,
   f) az előzetes letartóztatás, valamint a szabadságvesztés, és az elzárás büntetés,
   g) az ápolási díj és a gyermeknevelési támogatás folyósítása,
   h) a nappali tagozaton történő tanulmányok folytatásának
   időtartamával.
   Az álláskeresési járadék folyósítási idejének számítása során tíz nap jogosultsági idő egy nap járadék-folyósítási időnek felel meg.

   Továbbá a folyósítási idő számítása szempontjából a jogosultsági idő csak egyszer vehető figyelembe. Ha az álláskereső az álláskeresési járadék folyósításának számára meghatározott időtartamát teljes mértékben nem vette igénybe, az ismételt folyósításnál a járadékfolyósítás időtartamának alapját képező jogosultsági időt a tényleges járadékfolyósítási időtartamnak megfelelően csökkenteni kell.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 12. Nóra szerint:

  Kedves Edina.
  Hallottam egy un. mobilitási segélyről ill. hozzájárulásról, ha a munkanélküli ideje alatt tehát az a 3 hónap külföldön kapna az az ember állást, akkor a fennmaradó összeg 80%-a kifizetésre kerülne. Ez létezik? És ha a 3 hónap után kap az ember ilyen állást akkor is kap az ember valamilyen segítséget?
  Köszönettel B.Nóra

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Nóra!

   Az érintett témakörkapcsán úgynevezett mobilitási támogatás a helyközi utazási támogatást valamint, a csoportos személyszállítás támogatása.
   Az Ön által kérdezettek egyik támogatási formának se felel meg.

   Üdvözletel:
   Pentz Edina

 13. Tamás szerint:

  Kedves Edina!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy az álláskeresési járadékot ki utalja pontosan Budapesten. Esetleg nem a Budapest Főváros Kormányhivatala?
  Köszönettel:
  Tamás

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Tamás!

   Budapest Főváros Kormányhivatal Munkaügyi Központja utalja az álláskeresési járadékot.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 14. Zsóka szerint:

  Kedves Edina!
  Még csak azt szeretném megtudni hogy mikortól érvényes az hogy az álláskeresési járadék az első hónapban 90 százalék, a második hónapban 80 százalék, a harmadik hónapban 70 százalék.
  Köszönettel.
  Zsóka

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Zsóka!

   Amennyiben a álláskeresési járadék napi összegére gondolt, az egységesen (az álláskeresési járadék folyósításának időtartama alatt) a meghatározott járulék alap 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér összege.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 15. I. Edit szerint:

  Kedves Edina!

  2011.11.27-től álláskeresési járadékban részesülök.
  A problémám a következő: Tegnap előtt eltörtem a lábam, fekvőbeteg lettem. Ezért akaratomon kívül nem tudok megjelenni januári visszahíváson. Ebben az esetben tudok-e tenni valamit az ellen, hogy megvonják tőlem az álláskeresési támogatást?
  Válaszát előre is köszönöm!!
  Tisztelettel: Edit

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Edit!

   Legyen szíves telefonon felvenni a kapcsolatot a területileg illetékes munkaügyi központtal és jelezni problémáját.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 16. Zsóka szerint:

  Kedves Edina!

  Január 31-vel közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszonyom. Azt szeretném meg tudni mennyi és milyen ellátásra vagyok jogosult. Előző munkahelyemen 11 évem van, itt 7 évem, de folyamatos munkaviszonnyal.
  Köszönettel:
  Zsóka

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Zsóka!

   Álláskeresési járadék illeti meg az Önt, ha az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezett.

   Az álláskeresési járadék napi összege a meghatározott járadékalap 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg.

   Az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 17. Ugray Mariann szerint:

  Kedves Edina!

  2011. szept.15-től vagyok munkanélküli. 2012-ben változik-e az összeg,
  vagy a 2011-ben megállapított napi 2600 Ft marad érvényben?

  • Pentz Edina szerint:

   Keves Ugray Mariann!

   Az álláskeresési járadék napi összege meghatározott járadékalap 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 18. Scheili Magdolna szerint:

  Kedves Edina!
  a mai nappal közös megegyezéssel megszűnt 15 hónapos 4 órával bejelentett munkaviszonyom.Tisztelettel érdeklődnék az után,hogy mennyi és milyen munkanélküli ellátásra vagyok jogosult. Köszönettel.

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Magdolna!

   Álláskeresési járadék illeti meg az Önt, ha az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezett.

   Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző, vagy – ha az álláskeresőként való nyilvántartásba vételre későbbi időpontban kerül sor – az álláskeresőnek az álláskeresővé válását megelőző négy naptári negyedévben az ezen időszakkal érintett jogviszonyokban elért, munkaerő-piaci járulék alapja (a továbbiakban: járulékalap) havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani. A havi átlagos összeg kiszámítása során ezen időszak alatt elért járulékalap összegét osztani kell azoknak a hónapoknak a számával, amelyekben az álláskeresőnek volt járulékalapot képező jövedelme.
   Az egy napra járó álláskeresési járadék számításának alapja a fentiekben meghatározott összeg harmincad része.
   Az álláskeresési járadék napi összege a meghatározott járadékalap 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg.

   Az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 19. Kovács Jánosné szerint:

  Kedves Edina!
  2011. Júliusban a munkáltatóm jogellenesen megszüntette a munkaviszonyomat, melyről bírósági végzés is született. Miután a munkáltató megszűnt a bíróság nem tudott visszahelyezni a munkaviszonyomba, ezért a bírósági meghallgatás napjáig elrendelte a meg nem fizetett munkabér megfizetését. A munkaviszony megszűnését követő években több munkáltatótól származó járulékalap keletkezett, de azt az utolsó munkaviszony keletkezését megelőzően álláskeresési járulékkal kimerítettem. A jogellenes felmondás miatt azonban a 360 nap minimum munkaviszony nem keletkezett, így tekintettel a 2011. szept. 1-ig fennálló rendeletekre csak munkanélküli segélyre voltam jogosult 90 napig.
  Milyen jogok illetnek most meg? Utólag a bírósági végzés alapján léphetek e fel a Munkaügyi központnál valamilyen igénnyel? Sajnos a mai napig nem dolgozom, s a munkáltatótól sem várhatom, hogy megfizeti a bíróság által megítélt összeget, miután felszámolásra került, s vagyona sincs.
  Köszönöm.

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Kovács Jánosné!

   A bírósági végzés alapján a volt munkáltatójának újra ki kell állítania a munkaviszonyának megszűnéséről az igazolásokat. Célszerű lenne ez ügyben felvenni a kapcsolatot a felszámolóval.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 20. József szerint:

  Tisztelt Pentz Edina!
  A kérdésem az ha jogosult vagyok a járadék maximumra, ami a minimálbérhez viszonyítva számítanak, annak emelkedésével emelkedik-e automatikusan a 90napból hátralévő időszakra a járadékom?
  Köszönettel József!

  • Pentz Edina szerint:

   Tisztelt József!

   Az álláskeresési járadék napi összege meghatározott járadékalap 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 21. Kovács Eszter szerint:

  Kedves Edina!
  Szeretném megkérdezni, hogy a munkáltató rendkívüli felmondása esetén jár 2012-ben járadék? A mostani szabály szerint csak 90 nap után járna, de állítólag ez változott…persze elsődleges cél az álláskeresés lenne,de azért nem mindegy…válaszát előre is köszönöm,és boldog új évet is kívánok!

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Eszter!

   Az 1991. évi IV. törvény 27 § (5) rendelkezett, az Ön által leírtakról, amelyet 2012. január 1-től hatályát vesztette.
   „Ha a munkaviszonyt az álláskeresővé válást megelőző 90 napon belül a munkavállaló rendes felmondással, továbbá a munkaadó rendkívüli felmondással szüntette meg, az álláskereső részére álláskeresési járadék az előbbiekben meghatározott módon megszüntetett munkaviszony megszűnését követő 90 nap elteltével folyósítható, tekintet nélkül arra, hogy az álláskeresési járadék folyósításához szükséges feltételekkel rendelkezik.”

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 22. alexandra szerint:

  Kedves Edina!
  Sajnos nagy problémám van!
  Iskolámat ott kellet hagyjam és így sajnos 8 osztállyal rendelkezem 1 hónapja. Kaphatok e munkanélküli segélyt?18 elmúltam!

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Alexandra!

   Álláskeresési járadék illeti meg Önt, ha az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap (munkaviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött, vagy egyéni, illetőleg társas vállalkozói tevékenységet folytatott, feltéve ez utóbbi esetben, hogy vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett) jogosultsági idővel rendelkezik.
   A leírtak alapján Ön nem rendelkezik 360 nap jogosultsági idővel, így nem jogosult álláskeresési járadékra.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 23. Kajetán Viktória szerint:

  Jó napot kívánok!

  Az iránt érdeklődnék, ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyom akkor 2012ben jár e nekem álláskeresési járadék? 4 év 3 hónapos munkaviszonyom van!
  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel : Kajetán Viktória

  • Pentz Edina szerint:

   Tisztelt Viktória!

   Álláskeresési járadék illeti meg Önt, ha az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap (munkaviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött, vagy egyéni, illetőleg társas vállalkozói tevékenységet folytatott, feltéve ez utóbbi esetben, hogy vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett) jogosultsági idővel rendelkezne.
   Az Ön által közölt adatok alapján rendelkezik három éven belül 360 nap jogosultsági idővel, így jogosult az álláskeresési járadékra.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 24. corratec szerint:

  Kedves Edina!
  Idén Aug 1-el lettem munkanélküli 270 napig járt volna segély de én 90 nap után állást találtam. Határozatlan szerződésem van.Lehetséges hogy a bent maradt 180 napomat kifizessék a munkanélkülin?

  • Pentz Edina szerint:

   Tisztelt “corratec”!

   A 2011. szeptember 1-ét követően benyújtott kérelmek esetén, az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap. Így maximum csak a 90 napot tudja igénybe venni, amennyiben rendelkezik elegendő jogosultsági idővel.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 25. Hódosné Sz. Renáta szerint:

  Kedves Pentz Edina!

  Érdeklődni szeretnék, hogy igényelhetek-e munkanélküli járadékot. Mivel 20 éves vagyok 2010 októberéig nappali tagozatos hallgató voltam, és 2011-ben pontosan 160 nap munkaviszonyom volt (ez januárban kezdődött – júliusban ért véget, azóta kismama vagyok, április elején fogok szülni).

  Köszönettel,
  Hódosné Sz. Renáta

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Hódosné Sz. Renáta!

   Álláskeresési járadék abban az esetben illetné meg Önt, ha az álláskeresővé válását megelőző öt éven belül legalább 360 nap (munkaviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött, vagy egyéni, illetőleg társas vállalkozói tevékenységet folytatott, feltéve ez utóbbi esetben, hogy vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett) jogosultsági idővel rendelkezne.
   Az Ön által közölt adatok alapján csak 160 nap jogosultsági idővel rendelkezik, így sajnos nem jogosult az álláskeresési járadékra.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 26. Erzsébet szerint:

  2008. Szeptemberétől gyesen voltam 2011. Szeptemberéig. Ezzel egyidejűleg 2009. novemberétől társas vállalkozói tevékenységet folytattam. A gyes ideje alatt a járulékfizetési kötelezettségem szünetelt. Most december 15-vel átadtam a vállalkozást, így a megszűnt a jogviszonyom. Gyesre alanyi jogon mentem, előtte nem volt munkahelyem. Érdeklődni szeretnék, hogy jogosult vagyok így álláskeresési járadékra?

  • Pentz Edina szerint:

   Tisztelt Erzsébet!

   Álláskeresési járadék illeti meg Önt, ha az álláskeresővé válását megelőző öt éven belül legalább 360 nap (munkaviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött, vagy egyéni, illetőleg társas vállalkozói tevékenységet folytatott, feltéve ez utóbbi esetben, hogy vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett) jogosultsági idővel rendelkezik.
   Az előbbiekben meghatározott ötéves időtartam meghosszabbodik a következő időtartamokkal vagy azok egy részével, ha ezen időtartamok alatt munkaviszony, közfoglalkoztatási jogviszony nem állt fenn, vagy az álláskereső jogosultsági időnek minősülő vállalkozói tevékenységet nem folytatott:
   a) a sor-, valamint tartalékos katonai szolgálat, továbbá a polgári szolgálat,
   b) a keresőképtelenséggel járó betegség,
   c) a beteg gyermek ápolására igénybe vett táppénzes állomány,
   d) a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély folyósítása,
   e) a rehabilitációs járadék, a rokkantsági és a baleseti rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék, továbbá a bányászok egészségkárosodási járadéka folyósításának,
   f) az előzetes letartóztatás, valamint a szabadságvesztés, és az elzárás büntetés,
   g) az ápolási díj és a gyermeknevelési támogatás folyósítása,
   h) a nappali tagozaton történő tanulmányok folytatásának időtartamával.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 27. Krausz Noémi szerint:

  Tisztelt Pentz Edina!

  Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Nappali főiskolai tanulmányaim ideje alatt született gyermekem 2008. augusztusában. GYED-en és GYES-en voltam vele 2011. májusáig, amikor sikerült elhelyezkednem, így a hátralévő 4 hónapra nem igényeltem a GYES-t. Munkaviszonyom a szerződésem lejárta miatt 2011. december 31-ével megszűnik. Az iránt érdeklődnék, hogy jogosult vagyok-e valamilyen segélyre vagy járadékra?

  Köszönettel:

 28. Krisztonka szerint:

  Tisztelt Hölgyem/ Uram!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy 2012-ben a munkaviszonyomat kényszeredetten meg kell szüntetnem azonnali felmondással, mivel a munkahelyemen idegileg kikészültem és a munkahelyi illetékestől kérve jobbító körülményt elutasították.(áthelyezési kérelem)
  Jelenleg idegi alapon táppénzen vagyok.
  Azt szeretném kérdezni, hogy azonnali felmondásnál is jár a munkanélküli segély vagy csak rendes felmondás esetén….

  Megjegyzem a munkanélküli segélyre csak azért kérdezek rá, hogy kisegítsen anyagi helyzetemben, mert február végén kilátásban van egy új állás és mindenképpen még a 3 hónap lejárta előtt szeretnék visszamenni a munkaerőpiacra.

  Tisztelettel: M

  • Pentz Edina szerint:

   Tisztelt Krausz Noémi!

   Álláskeresési járadék illeti meg Önt, ha az álláskeresővé válását megelőző öt éven belül legalább 360 nap (munkaviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött, vagy egyéni, illetőleg társas vállalkozói tevékenységet folytatott, feltéve ez utóbbi esetben, hogy vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett) jogosultsági idővel rendelkezik.
   A leírtak alapján Ön nem rendelkezik 360 nap jogosultsági idővel, így nem jogosult álláskeresési járadékra.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 29. Farkas Ágnes szerint:

  Tisztelt Pentz Edina!
  7 órás munkaviszonyom 19 hónap után december 31-én megszűnik. 41%-os egészségkárosodottként 27 ezer forint járadékban részesülök. Emellett kaphatok-e munkanélküli ellátást is, vagy meg kell élnem ezután 27 ezerből?
  Köszönettel: Farkas Ágnes

  • Pentz Edina szerint:

   Tisztelt Farkas Ágnes!

   Álláskeresési járadék illeti meg azt, aki:
   – álláskereső,
   – az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap – a 27. § (1) bekezdésében meghatározott – jogosultsági idővel rendelkezik,
   – megváltozott munkaképességű személyek ellátására nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül,
   – munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 30. rákos tamásné szerint:

  azt szeretném kérdezni, hogy állítólag az ünnepek előtt utalják a munkanélküli segélyeket mikorra várható számlára köszönöm

  • Pentz Edina szerint:

   Tisztelt Rákos Tamásné!

   Ez ügyben a területileg illetékes munkaügyi központ tud választ nyújtani.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 31. Veréb Anikó szerint:

  Kedves Edina!

  Érdeklődni szeretnék, hogy érdemes-e még ebben az évben elmenni munka-
  nélkülire, vagy inkább 2012-ben.
  Válaszát köszönöm: 50 feletti Anikó

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Anikó!

   A 2011. szeptember 1-ét követően benyújtott kérelmek esetén, az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap. Így maximum csak a 90 napot tudja igénybe venni 2011 és 2012 évben is.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 32. oláh károly szerint:

  Kedves Edina!
  Azt szeretném meg tudni hogy egy hónapig voltam munkanélküli járadékon, és utána hat hónapig volt munka viszonyom majd közös megeggyezéssel megszűnt, ez után igénybe vettem a gyest amit meg szüntettem a mai napon de úgy adták ki az igazolást hogy a mai nappal megszüntettem és a holnapi nappal kereső tevékenységet folytatok és így nem vagyok jogosult a gyesre, de mivel úgy alakult a dolog, hogy semmi jövedelmem nincs így igényelni tudom-e a munkanélküli járadékot az adott napok meg vannak hozzá. Ha jogosult vagyok rá attól a naptól vagyok-e jogosult vagy csak 90 nap után?

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Károly!

   Álláskeresési járadék illeti meg Önt, ha az álláskeresővé válását megelőző öt éven belül legalább 360 nap (munkaviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött, vagy egyéni, illetőleg társas vállalkozói tevékenységet folytatott, feltéve ez utóbbi esetben, hogy vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett) jogosultsági idővel rendelkezik.
   A jogosultsági idő tartamába nem számítható be az a időtartam, amely alatt az álláskereső álláskeresési járadékban vagy vállalkozói járadékban részesült. Az előbbiekben meghatározott ötéves időtartam meghosszabbodik a következő időtartamokkal vagy azok egy részével, ha ezen időtartamok alatt munkaviszony, közfoglalkoztatási jogviszony nem állt fenn, vagy az álláskereső jogosultsági időnek minősülő vállalkozói tevékenységet nem folytatott:
   a) a sor-, valamint tartalékos katonai szolgálat, továbbá a polgári szolgálat,
   b) a keresőképtelenséggel járó betegség,
   c) a beteg gyermek ápolására igénybe vett táppénzes állomány,
   d) a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély folyósítása,
   e) a rehabilitációs járadék, a rokkantsági és a baleseti rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék, továbbá a bányászok egészségkárosodási járadéka folyósításának,
   f) az előzetes letartóztatás, valamint a szabadságvesztés, és az elzárás büntetés,
   g) az ápolási díj és a gyermeknevelési támogatás folyósítása,
   h) a nappali tagozaton történő tanulmányok folytatásának időtartamával.

   Az álláskeresési járadék folyósításának kezdő napja az álláskeresőnek az állami foglalkoztatási szervnél történő jelentkezésének napja.
   Amennyiben a munkaviszonyát az álláskeresővé válást megelőző 90 napon belül a munkavállaló rendes felmondással, továbbá a munkaadó rendkívüli felmondással szüntette meg, az álláskeresési járadék az előbbiekben meghatározott módon megszüntetett munkaviszony megszűnését követő 90 nap elteltével folyósítható, tekintet nélkül arra, hogy az álláskeresési járadék folyósításához szükséges feltételekkel rendelkezik.
   Az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 33. Éva szerint:

  Tisztelt Pentz Edina!

  2009. elejéig 20 év folyamatos munkaviszonyom volt. Utána 2009.02.04-től 2010. 05.01-ig munkanélküli ellátásokat kaptam. Ekkorra az összes lehetőség kimerült. 2010.12.15-től 2011. április végéig sikerült elhelyezkednem Start Extra kártyával, TÁMOP program keretében, melyben a munkáltatóm támogatást kapott a keresetemhez. 2011.05.01-től újabb munkahelyet találtam, ahol most 12.02-án megszűnt a munkaviszonyom. Ön szerint mennyi ideig számíthatok munkanélküli ellátásra? Jogosult lehetek-e még ilyen lehetőségre, melyben támogatják az a munkáltatót, aki Start Extra kártyás munkavállalót alkalmaz? Most 57 és fél éves vagyok, ha nem találok munkát, akkor mikortól kaphatom azt a segélyfajtát, amit a nyugdíj előtt álok kapnak?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Éva

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Éva!

   Álláskeresési járadék illeti meg Önt abban az esetben, ha az álláskeresővé válását megelőző öt éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik.
   A jogosultsági idő tartamába nem számítható be az a időtartam, amely alatt az álláskereső álláskeresési járadékban vagy vállalkozói járadékban részesült.
   Az álláskeresési járadék folyósítási idejének számítása során tíz nap jogosultsági idő egy nap járadék-folyósítási időnek felel meg
   Az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap.

   Nyugdíj előtti álláskeresési segélyt kell megállapítani, ha
   a) megfelel az alábbi feltételeknek, a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül, valamint munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani és
   b) a kérelem benyújtásának időpontjában a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez legfeljebb öt év hiányzik, és 90 napon át álláskeresési járadékban részesült, és az álláskeresési járadék folyósítása időtartamát kimerítette, és
   c) az álláskeresési járadék folyósításának kimerítését követően három éven belül betöltötte a b) pontjában meghatározott életkort, és
   d) rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.

   Üdvözlettel:

   Pentz Edina

  • Éva szerint:

   Kedves Edina!

   Köszönöm szépen a válaszát! Most 57 és fél éves vagyok, a szabály szerint 63 és fél évesen mehetnék nyugdíjba, tehát 6 év múlva. Ha most bejelentkezem munkanélküli ellátásra és letelik a 90 nap, akkor a szabályok szerint még legalább 9 hónapig nem lesz jövedelmem, ha nem alkalmaznak (ez lehet, mert beteg vagyok, de nem valószínűleg rokkantsági ellátásra azért nem lennék jogosult) és a munkanélküli nyilvántartásban sem fogok szerepelni. Hogy megkaphassam a nyugdíj előtt állók támogatását majd 1 év múlva, ennek a 90 napos munkanélküliségnek éppen azt az időszakot megelőzőnek kell lennie? Hogy tehát inkább 3/4 év múlva jelentkezzek munkanélkülinek, kapjam a 90 napot, és aztán lehetek jogosult? Attól félek, hogy ha most vesznek nyilvántartásba, akkor elesem attól a minimális összegtől is.

   Előre is köszönöm ismét a válaszát!
   Üdvözlettel: Éva

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Éva!

   Nyugdíj előtti álláskeresési segélyre jogosult, az álláskeresési járadék folyósításának kimerítését követően három éven belül. Abban az esetbe, ha az Önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez legfeljebb öt év hiányzik és rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 34. Antal Kitti szerint:

  Tisztelt Edina!

  2010 júniusában végeztem a Debreceni Egyetemen, 2010 júniusától – októberéig dolgoztam. 2010 október 28 óta regisztrált munkanélküli vagyok, előző hónapban járt le az 1 év. Az önkormányzathoz beadtam a papírjaim, hogy jogosult legyek segélyre. A szociális ügyintéző nem tájékoztatott a felmerülő törvényváltozásról. Nem lenne a kötelessége? Az utóbbi hetekben derült ki, hogy nekem idén 30 ledolgozott munkanapomnak kellene lenni, hogy jövőre is kapjak segélyt. Mivel idén nem dolgoztam semmit ,semmilyen lehetőség nincs arra, hogy jövőre is igényeljem a pénzbeli támogatást?
  Előre is köszönöm a válaszát!

  Üdv:Kitti

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Antal Kitti!

   Álláskeresési járadék illeti meg Önt, abban az esetben, ha álláskeresővé válását megelőző öt éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik
   A jogosultsági idő tartamába nem számítható be az az időtartam, amely alatt az álláskereső álláskeresési járadékban vagy vállalkozói járadékban részesült.
   Amennyiben nem rendelkezik elegendő jogosultsági idővel, abban az esetben nem jogosult az álláskeresési járadék folyósítására.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 35. Kocsis Péter szerint:

  Tisztelt Edina!
  Saját tulajdonú 11 éve működő egyszemélyes EVA-s céggel rendelkezem, melyben, főállásban tulajdonos és ügyvezető vagyok (felsőfokú diplomával). Sajnos az idei évben a bevételeim még a garantált bérminimum alapján kötelezően fizetett járulékaim összegét sem érték el. (Bért evásként amúgy nem veszek fel.) Hónapok óta semmilyen bevétellel nem rendelkezem. Ilyen körülmények között, a cég megtartása mellett (egy esetleges fellendülésben reménykedve) igénybe vehetek-e munkanélküli segélyt (álláskeresési járadékot). Ha igen, milyen lépéseket kell ezügyben tennem? Ha még idén igénylem a 270 napra vagy a 90 napra lennék jogosult? Erre az időszakra mentesülnék a járulékfizetés alól?
  Válaszát előre is köszönöm

  • Pentz Edina szerint:

   Tisztelt Kocsis Péter!

   A leírtak alapján Ön főállású társas vállalkozó, amíg ezen jogviszonya fenn áll nem jogosult az álláskeresési járadékra.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 36. Estike szerint:

  Tisztelt Edina!

  2 éve dolgozom egy cégnél 8 órás munkaviszonyban. Január 9től visszajön a hölgy Gyesről, nekem mennem kell (közös megegyezéssel!!)…bruttó 98.000 Ft volt a bérem. Mennyit kapok az új járadék alapján az első 3 hónapban, ha hatályba lép?Érdemes egyezkedni a munkáltatóval, hogy még 2011 decemberében bontsunk szerződést ha addig nem találok munkát? Ebben az esetben a 9 hónapos periódusú segély érvényesül?

  Köszönettel: Estike

  • Pentz Edina szerint:

   Tisztelt Estike!

   Az álláskeresési járadék napi összege a meghatározott járadékalap 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg.
   A 2011. szeptember 1-ét követően benyújtott kérelmek esetén, az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap, Így maximum csak a 90 napot tudja igénybe venni.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 37. Tóth Dina szerint:

  Tisztelt Edina!

  Idén július végén sikerült munkát találnom, előtte 2 hónapig voltam álláskeresési járadékon. Ezt megelőzően 9 évig volt folyamatosan munkaviszonyom.
  Januárig tart még a próbaidőm, viszont időközben teherbe estem.
  Mivel próbaidő alatt úgy tudom indok nélkül ki tudnak rúgni, így az lenne a kérdésem, hogy mivel járnék jobban, ha tényleg így alakulnának a dolgok, ha idén mennék vissza álláskeresőnek, vagy inkább jövőre?
  Ha jól tudom, már szeptembertől él a 3 hónapos álláskeresési idő, már megszűnt a 6 hónap. Ennyi munka után passzív táppénzre jogosult vagyok?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Dina!

   A 2012. január 1.-vel módosuló álláskeresési szabályozás változását csak javaslat szintjén közölték, a javaslat pillanatnyilag még nem került elfogadásra.
   Ez alapján míg új jogszabály nem kerül elfogadásra a jelenleg érvényben levő szabályozás alapján tudja igénybe venni az álláskeresési járadékot.

   Az álláskeresési járadék folyósításának időtartama 1. szakasz (folyósítási idő fele, max. 91 nap) + 2. szakasz (hátralévő idő, max. 179 nap) összesen 180 nap.
   Mivel az idén már folyósítottak Önnek álláskeresési járadékot és az akkor meghatározott időtartamot teljes egészében nem vette igénybe így már csak a fel nem használt időtartamot tudja igénybe venni.
   Jól tudja, hogy a próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti, így munkáltatója a próbaidő alatt munkaviszonyát megtudja szüntetni.
   2011. július 1-ét követően kezdődő keresőképtelenség esetében már nem adható a biztosítás megszűnését követően táppénz, ebből kifolyólag nem tud passzív táppénzt igénybe venni.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

  • Tóth Dina szerint:

   Tisztelt Edina!

   Válaszából ha jól értem, akkor ezek szerint ha el is küldenek, akkor is, bár kevesebb összeggel, de fél évig még lesz jogviszonyom, amivel jogosult leszek akár tgyás-ra is? Mivel ugye ez lenne a lényeg, hogy ne szűnjön meg a jogviszony.
   Az lenne még a kérdésem, hogy próbaidő alatt, ha táppénzen vagyok akkor közben is leküldhetnek?

   Köszönöm ismételt válaszát!

   Üdv.:
   Tóth Dina

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Dina!

   Szeretném pontosítani válaszomat.
   Az álláskeresési járadék folyósításához, az álláskeresővé válást megelőző öt éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel kell rendelkeznie.
   A jogosultsági idő tartamába nem számítható be az a időtartam, amely alatt az álláskereső álláskeresési járadékban vagy vállalkozói járadékban részesült.
   Az álláskeresési járadék folyósítási idejének számítása során tíz nap jogosultsági idő egy nap járadék-folyósítási időnek felel meg.
   Újra számolásra kerül a jogosultsági ideje, mivel az idén már volt álláskeresési járadékon a még igénybe nem vett részt tudja csak igénybe venni, ami maximum 90 nap (amennyiben maradt ennyi jogosultsági ideje).

   Terhességi-gyermekágyi segélyre, akkor jár Önnek, ha a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.

   Próba idő alatt megszüntethető a munkaviszonya akkor is, ha táppénzen van.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 38. Bányácskiné szerint:

  Kedves Edina!
  2010. október elejétől vagyok egyéni vállalkozó, a minimálbér után fizetem magam után a járulékokat. Amennyiben még december végén megszüntetem vállalkozásomat és regisztrálnom magamat a munkaügyi hivatalban, jogult leszek-e álláskeresési járadékra, illetve mennyi ideig?
  Köszönöm szépen válaszát!

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Bányácskiné!

   Az Ön által leírtak alapján rendelkezik a megelőző öt év alatt legalább 360 nap jogosultsági idővel, ez alapján jogosult az álláskeresési járadékra.
   Az álláskeresési járadék folyósítási idejének számítása során tíz nap jogosultsági idő egy nap járadék folyósítási időnek felel meg. Amely az Ön esetében körülbelül 420 nap jogosultsági idő, így 42 nap álláskeresési járadék folyósításra jogosult.
   A maximális 180 nap álláskeresési járadék igénybevételéhez 5 év jogosultsági idővel kell rendelkezni.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 39. Katica szerint:

  Kedves Edina!
  Úgy néz ki,hogy még ebben az évben,munkanélkülivé válok. Kérdésem,hogy ha még decemberbe jelentkezem a munkaügyi központba a 2011 -es vagy a 2012-es feltételek érvényesek rám a következő évben.
  Előre is köszönöm:Katica

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Katica!

   A 2012. január 1-jével modosuló álláskeresési szabályozás változása csak javaslat szintjén közölték, a javaslat pillanatnyilag még nem került elfogadásra.
   Ez alapján míg új jogszabály nem kerül elfogadásra a jelenleg érvényben levő szabályozás alapján tudja igénybe venni az álláskeresési járadékot.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 40. Andrea szerint:

  Kedves Edina !

  Júniusban közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom. A munkaügyi központtól 2 és fél hónapnyi ellátást ítéltek meg, amelyek összege nettó 50 000 Ft volt. Azzal indokolták, hogy nincs meg a 365 napom az utolsó munkahelyemen ill. hogy álláskeresési segélyt kaptam kb 10 napig tavaly októberben, amikor munkahely váltáskor tavaly októberben be voltam náluk jelentve. Azt mondták, emiatt nem jár “új” segély, a tavaly megkezdett “maradékát” kapom. Kérdésem, hogy ez jogos-e. A fizetésem meghaladta a bruttó 350 000 Ft-ot.

  • Pentz Edina szerint:

   KEdves Andrea!
   Az álláskeresési járadék folyósítási idejének számítása során tíz nap jogosultsági idő egy nap járadék folyósítási időnek felel meg. A maximális 180 nap álláskeresési járadék igénybevételéhez 5 év jogosultsági idővel kell rendelkezni.
   A folyósítási idő számítása szempontjából a jogosultsági idő csak egyszer vehető figyelembe. Ha az álláskereső az álláskeresési járadék folyósításának számára meghatározott időtartamát teljes mértékben nem vette igénybe, az ismételt folyósításnál a járadékfolyósítás időtartamának alapját képező jogosultsági időt a tényleges járadékfolyósítási időtartamnak megfelelően csökkenteni kell.
   Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben az érintett jogviszonyokban elért munkaerő-piaci járulék alapja havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani, amely maximálva van, (folyósítási idő fele, max. 91 nap)
   minimum: bruttó 46.800 Ft/hó
   maximum: bruttó 93.600 Ft/hó
   Mivel tavaly folyósítottak Önnek álláskeresési járadékot és az akkor meghatározott időtartamot teljes egészében nem vette igénybe így idén már csak a fel nem használt időtartamot tudta igénybe venni.
   Az álláskeresési járadék összege maximálva van és még a bruttó juttatás összegéből SZJA és nyugdíjjárulék kerül levonásra, így az Ön által jelzett nettó 50.000.- Ft reális.
   A leírtak alapján jogosan járt el a munkaügyi központ.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 41. Nagy András szerint:

  Kedves Edina!

  Én azután érdeklődnék hogy julius 28-tól november 8-ig voltam munkanélkülin. Mai napon kezdtem el dolgozni de egyenlőre határozott idejű szerződéssel 1 hónapra, de napi 8 órába és rendes bejelentett cégnél. Az érdekelne hogy a mobilitási támogatást így ki kérhetem-e?
  Válaszát előre is köszönöm !

  • Pentz Edina szerint:

   Tisztelt Nagy András!

   Mobilitási támogatásokban (helyközi utazási támogatásban, csoportos személyszállítás támogatásában illetve lakhatási támogatásban) részesülhet az a munkaadó, aki a munkaügyi központ által regisztrált munkanélküli – nem lakóhelyén történő – foglalkoztatását vállalja.

   Amennyiben a start-kártya programra gondolt, az esetben a start program kártyái esetén a kedvezmény a foglalkoztatót illet meg, a foglalkoztatottnak nem jár kedvezmény.
   A foglalkoztató a kedvezményt abban az esetben tudja érvényesíteni, ha a foglalkoztatási időtartam a harminc napot meghaladja és a munkaidő legalább a napi négy órát eléri, valamint a dolgozó a munkába lépést megelőző napon rendelkezik a START kártyával vagy azt helyettesítő igazolással.

   Üdvözlettel:
   Mobilitási támogatásokban (helyközi utazási támogatásban, csoportos személyszállítás támogatásában illetve lakhatási támogatásban) részesülhet az a munkaadó, aki a munkaügyi központ által regisztrált munkanélküli – nem lakóhelyén történő – foglalkoztatását vállalja.

   Amennyiben a start-kártya programra gondolt, az esetben a start program kártyái esetén a kedvezmény a foglalkoztatót illet meg, a foglalkoztatottnak nem jár kedvezmény.
   A foglalkoztató a kedvezményt abban az esetben tudja érvényesíteni, ha a foglalkoztatási időtartam a harminc napot meghaladja és a munkaidő legalább a napi négy órát eléri, valamint a dolgozó a munkába lépést megelőző napon rendelkezik a START kártyával vagy azt helyettesítő igazolással.

   Üdvözlettel.
   Pentz Edina

 42. Tóth Csilla szerint:

  Tisztelt Edina!
  2005. márciusában született meg kisfiam, rá GYED és GYES-t is kaptam. Majd 2008. áprilisában született meg kislányom vele már csak GYES-ben részesültem, a GYES lejárta után (2011.04) regisztráltattam magam a munkaügyiben de már semmiféle járulékot nem ítéltek meg. 2010-ben a Munkaügyi központon keresztül elvégeztem egy pályázatíró tanfolyamot, mely időszakra felfüggesztették a GYES-met. Kérdésem az lenne Nekem jár-e munkanélküli járadék esetleg álláskeresési járadék?

  • Pentz Edina szerint:

   Tisztelt Tóth Csilla!

   A munkanélküli segély elnevezése megváltozott álláskeresési járadékra. Az álláskereséséi járadék után álláskeresési segély folyósítható.

   Amennyiben Ön az álláskeresővé válását megelőző öt éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, abban az esetben jár Önnek Álláskeresési járadék.

   a törvény így szól:
   Az a időtartam, amely alatt az álláskereső az álláskeresővé válást megelőző öt év alatt munkaviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött, vagy egyéni, illetőleg társas vállalkozói tevékenységet folytatott.(a továbbiakban együtt: jogosultsági idő). A jogosultsági idő tartamába nem számítható be az a időtartam, amely alatt az álláskereső álláskeresési járadékban vagy vállalkozói járadékban részesült. Az előbbiekben meghatározott ötéves időtartam meghosszabbodik a következő időtartamokkal vagy azok egy részével, ha ezen időtartamok alatt munkaviszony, közfoglalkoztatási jogviszony nem állt fenn, vagy az álláskereső jogosultsági időnek minősülő vállalkozói tevékenységet nem folytatott:
   a) a sor-, valamint tartalékos katonai szolgálat, továbbá a polgári szolgálat,
   b) a keresőképtelenséggel járó betegség,
   c) a beteg gyermek ápolására igénybe vett táppénzes állomány,
   d) a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély folyósítása,
   e) a rehabilitációs járadék, a rokkantsági és a baleseti rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék, továbbá a bányászok egészségkárosodási járadéka folyósításának,
   f) az előzetes letartóztatás, valamint a szabadságvesztés, és az elzárás büntetés,
   g) az ápolási díj és a gyermeknevelési támogatás folyósítása,
   h) a nappali tagozaton történő tanulmányok folytatásának
   időtartamával.
   Az álláskeresési járadék folyósítási idejének számítása során tíz nap jogosultsági idő egy nap járadék-folyósítási időnek felel meg. Ha a kiszámítás során töredéknap keletkezik, a kerekítés szabályait kell alkalmazni.
   Álláskeresési segély annak az álláskeresőnek jár, aki legalább 180 napig volt jogosult álláskeresési járadékra és a járadék folyósítási idejét kimerítette.

   Amennyiben nem jogosult az álláskeresési járadékra, abban az esetben az álláskeresési segélyre sem jogosult.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 43. Péter-Szabó Ágnes szerint:

  Kedves Edina!
  Tisztelettel érdeklődnék, hogy akit még idén regisztrálnak a munkanélküli központba, az még a jelenlegi szabályok szerint megkapja e a maximális 270 napra az álláskeresési járadékot. 10 éves folyamatos munkaviszonyom van meg.
  Előre is köszönettel.

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Péter-Szabó Ágnes!

   A jelenleg érvényben levő 1991. évi IV. törvény alapján, Ön

   Először álláskeresési járadékra jogosult, majd ezt követően álláskeresési segélyre, az Ön által leírtak alapján rendelkezik a megelőző öt év alatt munkaviszonnyal, ez alapján jogosult a 180 nap +90 nap összesen 270 nap álláskeresők támogatására.

   Álláskeresési járadék
   Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben az érintett jogviszonyokban elért munkaerő-piaci járulék alapja havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani. (1.+2. szakasz összesen 180 nap)
   1. szakasz (folyósítási idő fele, max. 91 nap)
   minimum: bruttó 46.800 Ft/hó
   maximum: bruttó 93.600 Ft/hó
   2. szakasz (hátralévő idő, max. 179 nap)
   bruttó 46.800 Ft/hó
   Álláskeresési segély
   Az álláskeresési segély annak az álláskeresőnek jár, aki legalább 180 napig volt jogosult álláskeresési járadékra és a járadék folyósítási idejét kimerítette. Ebben az esetben az álláskeresési segély folyósítása iránti kérelmét az álláskeresési járadék megszüntetésétől számított harminc napon belül kell benyújtania.
   Folyósítási időtartama 90 nap.
   összege: bruttó 31.200 Ft/hó

   Jövő évi törvényi változásról sajnos még nincs információnk.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 44. Erika szerint:

  Kedves Edina!
  Én avval a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy kint élek Angliában, de most a télre haza megyek és jogosult vagyok-e az itteni (legális)bérem alapján az otthoni munkanélküli segélyre? Ha igen akkor ugyan úgy vonatkozik az új szabály, hogy 3hónapig? Hallottam olyat is, hogy teljesen mindegy mennyi itt a keresetem, nem kapok semmivel sem többet a keresetem alapján. Ez igaz?
  Előre is köszönöm válaszát!!

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Erika!

   Hazaérkezése után be kell fáradnia a Magyarországi lakhelye szerint területileg illetékes Munkaügyi Központjának kirendeltségére, magával kell vinnie az angliai munkáltatója által kiállított kilépő papírjait. Ez alapján a Munkaügyi Központ hivatalból bekéri az Angol munkáltatótól a jövedelem igazolását, ez alapján tudják megállapítani a munkanélküli ellátás összegét.
   Először álláskeresési járadékra jogosult, majd ezt követően álláskeresési segélyre, amennyiben rendelkezik elegendő járulékfolyósítási idővel (minden 10 nap jogosultsági idő 1 nap járadékfolyósítási időnek felel meg)
   Az ellátások összege maximálva van, maximumnál magasabb összeget nem kaphat.

   Álláskeresési járadék
   Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben az érintett jogviszonyokban elért munkaerő-piaci járulék alapja havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani. (1.+2. szakasz összesen 180 nap)
   1. szakasz (folyósítási idő fele, max. 91 nap)
   minimum: bruttó 46.800 Ft/hó
   maximum: bruttó 93.600 Ft/hó
   2. szakasz (hátralévő idő, max. 179 nap)
   bruttó 46.800 Ft/hó
   Álláskeresési segély
   Az álláskeresési segély annak az álláskeresőnek jár, aki legalább 180 napig volt jogosult álláskeresési járadékra és a járadék folyósítási idejét kimerítette. Ebben az esetben az álláskeresési segély folyósítása iránti kérelmét az álláskeresési járadék megszüntetésétől számított harminc napon belül kell benyújtania.
   Folyósítási időtartama 90 nap.
   összege: bruttó 31.200 Ft/hó

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 45. Jenei imre szerint:

  Jó napot kívánok tisztelt Edina! Azt szeretném tudni,hogy: ledolgoztam 17 hónapot a jelenlegi munkahelyemen. Ellőtte 40 napot voltam közmunkán.Onnan jöttem a munka helyre. Mire vagyok most jogosult és mennyi ideig? Ellőre is köszönöm. Tisztelettel: Imre

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Imre!

   Kérdéséből sajnos nem derül ki egyértelműen, hogy Ön jelenleg Munkanélküli-e, vagy sem.
   Amennyiben munkanélküli, s munkáltatója Önnek mondott fel, Önnek jár munkanélküli segély. Amennyiben Ön mondott fel, vagy közös megegyezéssel szüntették meg munkaviszonyát, Önnek nem jár támogatás egyenlőre, viszont regisztráltassa magát a munkaügyi központba.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 46. R Zsófia szerint:

  Kedves Edina!

  Nagyon szépen köszönöm válaszát. Viszont engedje meg, hogy ismét rákérdezzek, hogy szükséges-e korábbi magyar munkaviszony a munkanélküli segélyhez. Korábban már voltam regisztrált munkanélküli 5 havi külföldi (EU-s) munkát követően, de akkor arra hivatkozva nem részesültem segélyben, hogy még Magyarországon nem dolgoztam, és még azóta se volt Magyaroszágon munkaviszonyom.

  Előre is köszönöm a segítségét:

  Zsófia

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Zsófia!

   Teljesen mindegy hol szerezte a biztosítását Mo.-on vagy EU-s országban. Az a lényeg, hogy biztosított volt, megfizette a járulékot, így jár az álláskeresési járadék.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 47. Bujdosó Márta szerint:

  Tisztelt Edina,
  2008.december 3-án született meg a kislányom. Idén december 3-ig GYES-en vagyok, és fizetés nélküli szabadságon a munkáltatómnál. Itt 2002 óta dolgozom, de sajnos nem tudok majd ide visszamenni dolgozni, mert nem tudom a gyermekemet elhelyezni, mivel csak jövő év szeptemberétől mehet óvodába. Kérdésem az lenne, hogy ha közös megegyezéssel távozom a munkahelyemről, akkor mikortól kaphatok munkanélküli járadékot, és az meddig jár. A két év GYED alatt 35 nap szabadságom gyűlt össze, ezt letöltenem érdemes vagy a GYES vége utáni naptól szűnjön meg a munkaviszonyom.

  • Pentz Edina szerint:

   A javaslatom az, hogy érdemesebb először Önnek a felgyűjtött szabadságot kivennie, majd az Mt. szabályai szerint Önnek a munkáltatója felmond vagy közös megegyezéssel megszűnteti a munkaviszonyt. (Ön ne szüntesse meg!) Önnek jár felmentési idő és valószínűsíthetően végkielégítés is. Mindezek után vegye igénybe a munkanélküli ellátást, mert jogosult rá.

   Köszönettel,
   Pentz Edina

  • Bujdosó Márta szerint:

   Kedves Edina,
   Megint szeretném a segítségét kérni. Ha kiveszem a GYED alatt felgyűlt 35 nap szabadságot, akkor milyen összegű álláskeresési járadékra leszek jogosult? Úgy értem, hogy a munkanélküli központ felé bemutatandó (alapból ugye az elmúlt egy év keresetét igazoló) papíron mit kell feltüntetnie a munkáltatómnak? A 35 nap szabadság alatti bért és a GYED-et fogja, vagy a GYED előtti béremet alapul venni a munkaügyi központ? Ők sajnos erre nem tudtak válszolni… :( Válaszát előre is köszönöm.

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Bujdosó Márta!

   Az álláskeresési járadék összege az alábbiak szertint kerül megállapításra: A kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben az érintett jogviszonyokban elért munkaerő-piaci járulék alapja havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani (a munkáltató igazolja ennek az összegét). Abban az esetben, ha a nyilvántartásba vétel későbbi időpontban történik, mint az ellátás iránti kérelem, akkor a nyilvántartásba vétel időpontjától kell vizsgálni a négy naptári negyedévet. Ha az álláskereső az álláskeresővé válását megelőző négy naptári negyedévben több munkaadóval állt munkaviszonyban, vagy több vállalkozói tevékenységet is folytatott, vagy munkaviszonyban állt és vállalkozói tevékenységet is folytatott, az álláskeresési járadék összegét valamennyi munkaadónál, illetőleg vállalkozói tevékenysége során elért átlag járulékalap alapulvételével kell kiszámítani.

   Üdvözlettel,
   Pentz Edina

 48. R Zsófia szerint:

  Kedves Edina!

  Jelenleg másfél éve Angliában dolgozom, de december 15-én leáll télre a munka a raktárban, ahol dolgozom, ezért úgy döntöttem, hogy hazaköltözöm Magyarországra. Ha otthon regisztrálok munkanélkülinek, jár-e ellátás az itteni (legális) munkám után, illetve van-e eltérés ebben a december 31 előtt és január 1-je után regisztrálók között. Szükséges-e a magyar munkanélküli segélyhez, hogy legyen korábbi magyar munkaviszonyom, vagy elég az EU-s?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Zsófia

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Zsófia!

   Igen, Angliából hazatérve Ön jogosult munkanélküli segélyre, azért, mivel Önnek Angliában volt legális, bejelentett munkaviszonya.

   Az Angliában szerezett jövedelemről Munkaügyi központ fogja kikérni az igazolást az érintett hivataltól.
   Bejelentkezéskor vinnie kell a munkaszerződést, az első és az utolsó munkabérjegyzéket, az összes kiadott papírt, a korábbi magyarországi munkahelyekről a kilépő papírokat, tb. kiskönyvet. Ugyanis az álláskeresési járadék összegét a benyújtást megelőző négy naptári negyedévben szerzett jövedelem után állapítják meg, de a jogosultsági időt a benyújtást megelőző öt évben vizsgálják.

   „ Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben az érintett jogviszonyokban elért munkaerő-piaci járulék alapja havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani; jogosultsági idő: amely alatt az álláskereső az álláskeresővé válást megelőző öt év alatt munkaviszonyban töltött, vagy egyéni illetőleg társas vállalkozói tevékenységet folytatott, feltéve ez utóbbi esetben, hogy vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett. Minden 10 nap jogosultsági idő 1 nap járadékfolyósítási időnek felel meg. ”

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 49. Adri szerint:

  Kedves Edina!

  Jelenleg egyéni vállalkozóként dolgozok, de úgy tűnik, már nem sokáig lesz erre lehetőségem, mert a megbízóim lassan, de biztosan megszűnnek. Evás vállalkozó vagyok, és a járulékaimat több évig 80 000 forint után fizettem, és idéntől a garantált bérminimum, 94 000 forint után. Munkanélkülivé válásom esetén milyen ellátásra és milyen összegre vagyok jogosult?
  Előre is köszönöm szépen a válaszát!

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Adri!

   Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben az érintett jogviszonyokban elért – a vállalkozói jogviszony esetén a megfizetett – munkaerő-piaci járulék alapja havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani. Abban az esetben, ha a nyilvántartásba vétel későbbi időpontban történik, mint az ellátás iránti kérelem, akkor a nyilvántartásba vétel időpontjától kell vizsgálni a négy naptári negyedévet. Ha az álláskereső az álláskeresővé válását megelőző négy naptári negyedévben több munkaadóval állt munkaviszonyban, vagy több vállalkozói tevékenységet is folytatott, vagy munkaviszonyban állt és vállalkozói tevékenységet is folytatott, az álláskeresési járadék összegét valamennyi munkaadónál, illetőleg vállalkozói tevékenysége során elért átlag járulékalap alapulvételével kell kiszámítani.
   összege:

   1. szakasz (folyósítási idő fele, max. 91 nap)
   minimum: bruttó 46.800 Ft/hó nettó 32.610 Ft/hó (adójóváírás nélkül)
   maximum: bruttó 93.600 Ft/hó nettó 65.220 Ft/hó (adójóváírás nélkül)

   2. szakasz (hátralévő idő, max. 179 nap)
   bruttó 46.800 Ft/hó nettó 32.610 Ft/hó (adójóváírás nélkül)

   Köszönettel:
   Pentz Edina

 50. Krisztina szerint:

  Tisztelt Hölgyem!
  Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy 2008.10.31.-én született kislányom. Előtte megszűnt a munkahelyem. 2011.11.hónapban kapok utolján gyest. Kislányom nem jár óvodába, mivel volt egy terhességem, ami sajnos elhalt, de én abban a tudatban voltam, hogy úgyis év vesztes otthon marad velem és a picivel. Most meg már be sem tudnám íratni, mivel a nyár elején kellett volna, tehát mindenképpen csak jövőre tudnám. Gondolom így, hogy kislányom otthon van nehezebben is tudnék elhelyezkedni.
  Szeretném megkérdezni, hogy jogosult vagyok-e a munkanélküli segélyre?

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Krisztina,

   Kérem, engedje meg hogy először is megköszönjem bizalmát, hogy kérdésével hozzám fordult.

   Írta, hogy kislánya születése előtt (2008.10.31.) megszűnt a munkahelye, ebben az esetben mindenképpen javasoljuk, hogy a területileg illetékes munkaügyi központba menjen el, hogy megvizsgálják az elmúlt 5 évben lévő biztosítási jogviszonyainak helyzetét. A jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint, munkanélküli segélyben csak az részesülhet, aki az álláskeresővé válást megelőző 4 éven belül legalább 365 nap jogosultsági idővel rendelkezik.

   Köszönettel:
   Pentz Edina

 51. Waltnerné Zsámár Erka szerint:

  Tisztelt Edina!

  Én azt szeretném megtudni,hogy az egy összegben való járadék kifizetés arra az időre is jár-e,ha a munkahelyemen, amit 2011. január 3-án létesítettem a szerződéseim a következőképpen alakultak:
  jan.3-tól-ápr.30-ig próbaidő
  ápr.30-tól-okt.31-ig határozott
  de közben 09.01-től már határozatlanra tettek.
  Ez az álláskeresési járadék megszünését követően szerzett egyazon munkahelyen belül.

 52. Gálfi Nikolett szerint:

  Ledolgoztam az évi 30 napot közmunkában. Kaphatok e bármilyen segélyt és meddig?

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Gálfi Nikolett!
   Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, kérelmére a folyósítási időből még fennmaradó időtartamra járó juttatás jogszabályban meghatározott mértékét egy összegben ki kell fizetni.

   A kifizetés további feltétele, hogy az álláskeresési járadékban részesült személy a járadék megszüntetésétől a kifizetés napjáig folyamatosan (megszakítás nélkül legalább 30 napig) munkaviszonyban álljon. A munkaviszony fennállását a munkaadó igazolja. A kérelmet az álláskeresési járadék folyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtani, a juttatást a kérelem benyújtásától számított két hónapon belül kell kifizetni.

   Sajnos kérdésére nem áll módunkban konkrét választ adni anélkül, hogy látnánk a Munkaügyi Központtól kapott papírjait.

   Kérem, amennyiben igényli tanácsadásunkat, jutassa el számunkra a papírjait a honlapon található e-mail címemre: http://rsmdtm.hu/berszamfejtes.php

   Köszönettel:
   Pentz Edina

 53. Kovács Tamás szerint:

  Szép csendben, hatályba lép 2011.09.01-el…miközben a köztudatban a 2012 01.hó van. Mi lesz itt…
  Ha valaki nem talál 3 hónap alatt munkát, utánna pedig nem kap járadékot- hogy térjen vissza a munkaerő piacra? Hiszen az előző 3 hónapban is ott keresett állást.
  Ha pedig még hitele, családja is van, és netalán ő volt a családfenntartó…
  Hihetetlen…Ez az élet egy Úniós tagállamban?

  Gratulálok annak aki ezt a javaslatot átengedte…

 54. Bajkó Péter szerint:

  Én 2011.08.25.-ei kiállítású dátummal kaptam meg a kilépőpapírjaimat, közös megegyezéssel. Viszont a munkaviszonyom csak 2011.10.31.-ei dátummal fog megszűnni, ami szerepel is a papírokon de addig is felmentést kaptam a munkavégzés alól. Az lenne a kérdésem, hogy ha október 31. előtt találok munkát akkor elhelyezkedhetek-e, vagy meg kell várnom azt a dátumot?
  A másik kérdésem, hogy úgy tudom utána 3 hónapig nem jár nekem munkanélküli segély. Viszont januárban változnak a szabályok a időtartamával kapcsolatban. Rám már akkor a új szabályok lesznek érvényesek?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Péter,

   Mivel munkahelye megszűnik, kilépő papírjai is megvannak, Ön vállalhat munkát, nem kell megvárnia azon időszak végét, amíg a munkavégzés alól felmentették (vagyis 2011.10.31-e előtt, ha tud elhelyezkedhet). Azonban a párhuzamos munkaviszony alatt az új munkahelyén munkabéréből a 2% pénzbeli egészségbiztosítási járulékot nem vonják le, ezáltal táppénz ellátásra sem jogosult.

   Amennyiben nem talál új munkahelyet 2011.10.31-ig, abban az esetben 2011.12.01-el álláskeresési járadék illeti meg Önt, abban az esetben ha az álláskeresővé válást megelőző 4 éven belül legalább 365 nap jogosultsági idővel rendelkezik. Az álláskeresési járadék folyósítása jelenleg minimum 73 napig tart, leghosszabb időtartama 270 nap.
   2012. január 1-től változik a szabályozás. 270 napról 90 napra csökken az álláskeresési járadék folyósításának ideje. A kilencven nap letelte után nem kap senki támogatást, így közmunkásként vagy a munkaerőpiacon kell munkalehetőséget találnia.
   Ami nem változik, az hogy a folyósítás kezdő napja a nyilvántartásba vétel napja, kivéve, ha a munkaviszony a munkáltató rendkívüli felmondásával, vagy a munkavállaló rendes felmondásával szűnt meg, mert akkor csak a megszűnést követő 90 nap elteltével folyósítható az ellátás.

   Az álláskeresési járadékot a munkaügyi hivatalban igényelheti, vagyis regisztrálnia kell magát, mint munkanélküli.

   Üdvözlettel:
   Pentz Edina

 55. Szabóné Oláh Mária szerint:

  Ha én jelenleg munkanélküli vagyok sajnos február 20-ig és közben januárig találok munkát, ha benn maradt 140 nap munkanélküli segélyem kivehetem e még?

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Mária!

   Köszönöm szépen bizalmát, hogy kérdésével hozzám fordult.
   Sajnos azonban nem tudok Önnek megfelelő választ biztosítani a pontos információk hiányban.

   Hamarosan felkeresm Önt e-mailen keresztül; így leegyeztethetjük a további lépéseket.

   Köszönettel:
   Pentz Edina

Kövesse a bejegyzés kommentjeit RSS-en!