Változás a fizetési könnyítési kérelmek benyújtásának rendjében

Január 1-jétől az elektronikusan bevalló adózók fizetési könnyítési kérelmüket is elektronikus úton kötelesek benyújtani.

Dr. Fekete Zoltán Titusz

Adómenedzser Bemutatkozás ▼
A szerző további bejegyzései »

Kisokos

A bejegyzésben az alábbi szakkifejezések szerepelnek. Kattintson a kifejezésre és elmagyarázzuk mit jelent:

2012. január 1-jétől valamennyi, a bevallási és az adatszolgáltatási kötelezettségét elektronikus úton teljesítő adózó köteles a fizetési könnyítési kérelmét is elektronikus úton benyújtani az adóhatósághoz. Ami korábban csak törvényi lehetőség volt, mostanra már törvény által előírt kötelezettség lett. A jogszabályváltozáshoz fűzött jogalkotói indokolás tömören csak annyit mond a változásról, hogy „az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett adózók esetében nem túlzott elvárás, hogy a fizetési kedvezményre irányuló kérelmeiket is elektronikus úton nyújtsák be, megkönnyítve ezáltal a kérelmek kezelését”. A jogalkotói szándék egyértelmű: egyszerűsíteni a fizetési könnyítési kérelmek hatósági feladatait.

Az adózóknak e törvénymódosításra viszont azért kell odafigyelniük, mert a kérelemre rendszeresített adóhatósági nyomtatvány kitöltése és megfelelő adatokkal való feltöltése hosszabb időráfordítást igényel, mint korábban az egyoldalas kérelemnek az összeállítása volt. Így erre a határidők figyelésekor tekintettel kell lenni, különösen azokban az esetekben, amikor valaki a fizetési kötelezettség esedékességi lejárta előtt szeretné még a kérelmét benyújtani.

Viszonylag időben, 2012. január 1-jén tette közzé a változásra felhívó tájékoztatóját az adóhatóság. Ugyanakkor azoknak a vállalkozásoknak, amelyek korábban hagyományos módon, papír alapon adták be fizetéskönnyítési kérelmüket, nem árt egy kis kiegészítő információt adni.

A kérelem benyújtásához – a többi elektronikus úton benyújtandó dokumentumhoz hasonlóan – a NAV honlapjáról tölthető le az erre a célra rendszeresített formanyomtatvány. A gazdasági társaságok (egyéb gazdálkodó szervezetek) a 10FAG01, a magánszemélyek, egyéni vállalkozók pedig a 10FAM01 nyomtatványt használhatják.

A nyomtatványok elnevezésüktől függetlenül benyújthatók a 2012-ben induló eljárásokban is.

A gazdasági társaságok által benyújtandó nyomtatvány adattartalma gyakorlatilag megegyezik a korábban postai úton beadott fizetési könnyítési kérelmek mellé benyújtandó ADATLAP adattartalmával, ezért ez utóbbi kitöltésére már nincs szükség.

A hatóság szempontjából nézve a kérelmek elbírálására irányuló eljárás várhatóan ezen a ponton fog jelentősen egyszerűsödni. Ugyanis míg korábban lehetőség volt az eljárás megindításakor kizárólag a fizetési könnyítési kérelmet benyújtani, és későbbiekben hiánypótlási eljárásban pótolni mindazt, amit az adóhatóság a kérelem elbírálása érdekében utólag előírt, addig mostantól, ha hiányosan megy be nyomtatvány, az adóhatóság csak abban az esetben fog hiánypótlást elrendelni, ha egyébként a beszámoló készítésére kötelezett adózó a kérelem benyújtásához nem csatolta a kötelezően elvárt beszámolót. Egyebekben a megadott információk alapján dönt. Mivel a kitöltő program nem jelez megakasztó hibát a csatolás elmaradásakor, ezért érdemes fokozottan figyelni arra, hogy az ne maradjon el. Viszont megakasztó hibaként jelzi a program, ha az utolsó pénztári zárás, illetve a pénzkészlet adataira vonatkozó mezők kitöltetlenül maradnak.

Praktikussági okokból érdemes arra is figyelni, hogy a kérelemben a forintos adatokat nem egységesen kell kezelni. Míg a fizetési könnyítési kérelemmel érintett adónemek összegeinél minden adatot forintban kell megadni, addig a nyomtatvány többi részében az összeg, illetve érték mezőkben ezer forintban kell az adatokat szerepeltetni.

Fontos tudni, hogy a kötelezően csatolandó beszámolón kívül a kérelemhez csatolhatók mindazok a nyilatkozatok, igazolások, amelyek a kérelem elbírálásához szükségesek lehetnek. Tehát amennyiben a kérelmet alátámasztó dokumentumok már a benyújtáskor rendelkezésre állnak, akkor érdemes azokat az eljárás megindításakor az adóhatóság rendelkezésére bocsátani.

A csatolmányok csak meghatározott kiterjesztésű fájlok lehetnek: RTF, PDF, TIF, XLS, egyéb fájltípusok csatolására nincs lehetőség. Az egyes csatolmányok mérete az 5 MB-ot nem haladhatja meg.

A kérelem elektronikus benyújtását követően természetesen lehetőség van annak módosítására, kiegészítésére is. Erre a szolgál a 10FAG01M nyomtatvány, valamint lehetőség van a kérelem visszavonására, amit a 10FAG01V nyomtatványon lehet megtenni.

Az eljárási rend változása a kérelmek egyszerűbb kezelése mellett egyértelműen arra is kihatással lesz, hogy az adózók ismerjék fel: elemi érdekük fűződik ahhoz, hogy a kérelem benyújtásakor, vagy a kérelem módosításakor adjanak meg minden, a kérelem elbírálásához szükséges adatot. Ha nem így járnak el, akkor azt kockáztatják, hogy a kérelemben foglaltaknak teljesen, vagy részben helyt adó döntés helyett a kérelmet elutasító határozatot fog az adóhatóság hozni. Az adatok megadásának elmaradása ugyanis könnyen járhat azzal a nem szándékolt következménnyel, hogy az adóhatóság a rendelkezésére bocsátott adatok alapján a kérelmet nem teljesíti.

Ossza meg ismerőseivel:

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, kövessen minket a Facebookon is!

Hozzászólások (5)

 1. Bori Pálné szerint:

  Honnan lehet letölteni a 10FAGO1 nyomtatványt.
  A NAV nyomtatványok között nincs .

 2. Kiss István szerint:

  Keresek egy nyomtatványt fizetés könnyítéshez 10FAG01-es teljesen lehetetlen a letöltése azaz elektronikus elküldése . tanácstalan vagyok,ha tudna segíteni Köszönöm

  Tisztelettel:
  KissIistván

  • Dr. Fekete Zoltán Titusz szerint:

   Kedves István,

   A mi rendszereinken keresztül a 10FAG01-es nyomtatvánnyal kapcsolatosan nem érzékelünk semmilyen változást.

   Jelenleg még mindig az Ön által letölteni próbált nyomtatvány szolgál a fizetési könnyítési kérelmek benyújtására.
   Lehet, hogy informatikai oldalon van valamilyen probléma, ami miatt nem sikerül a nyomtatvány letöltése.

   Tisztelettel:
   dr. Fekete Zoltán Titusz

 3. kata szerint:

  Gratulálok! Sikerül még jobban tönkretenni a társaságokat egy bonyolult és számítástechnikai ismereteket igénylő feladat bevezetésével. Sokkal kevesebb kérelem lesz, ezért nem fog szünetelni a végrehajtás. Tönkre teszik a magyar gazdaságot az ilyen intézkedésekkel.

Kövesse a bejegyzés kommentjeit RSS-en!