Szja-bevallás: hét tipp a sikeres kitöltéshez

A személyi jövedelemadó bevallása során továbbra sem lehet hátradőlni.

Hegedüs Sándor

Partner, Adóüzletág vezető Bemutatkozás ▼
A szerző további bejegyzései »

Kisokos

A bejegyzésben az alábbi szakkifejezések szerepelnek. Kattintson a kifejezésre és elmagyarázzuk mit jelent:

Minden évben újabb és újabb változásokkal találkozhatnak a bevallás kitöltői, illetve sokszor az okoz bizonytalanságot, hogy többen a 2013. évi hatályos szabályokat keresik az előző évre vonatkozó bevallás kitöltése során.

Ilyenkor bizony egyszerre van szükség az időutazás képességére és az alapos tájékozódásra, s ezt hivatott segíteni a 1253-as bevallás kitöltési útmutatója, azonban ennek áttekintése nem kis feladat: az idei kitöltési útmutató 275 oldalas! Erre való tekintettel 7 pontban próbáltuk összeszedni azokat a legfontosabb változásokat, amikre érdemes figyelni.

  1. Bár az adózók szinte kivétel nélkül már év közben igényelték a családi kedvezmény érvényesítését, az éves bevallás benyújtásakor is érdemes utánaszámolni, hogy valóban a nekünk járó kedvezményt vettük-e igénybe tavaly.
    Ismeretes: az egy- és kétgyerekes családokban havi 62 500 forinttal lehet csökkenteni a személyi jövedelemadó alapját, míg a három vagy még több gyermeket nevelők minden porontyuk után 206 250 forintnyi mérséklésre jogosultak. Ez valójában tavaly minden gyerek után 10, illetve 33 ezer forintnyi növekedést okozott a havi nettó jövedelemben. A 1253-as bevallás 3-as lapján tehát mindenképpen fel kell tüntetni a gyermekek személyes adatait, megelőzendő, hogy az adóhatóságnak kétsége támadjon az adóalap-csökkentés jogszerűségéről. A bevallással felül lehet egyébként bírálni a kedvezmény korábban bejelentett megosztását is a szülők vagy élettársak között.
  2. A tavalyi év során már nem volt lehetőség az adójóváírás érvényesítésére, így ezt a korábban népszerű, adófizetési kötelezettséget csökkentő tételt már senki ne keresse a nyomtatványban.
  3. A személyi jövedelemadó kulcsa már 2011-óta 16 százalék. Azonban az adóalap-kiegészítés a tavalyi évben már, vagy a mából visszatekintve még sávos volt. Az 1,27-szeres szorzót – az úgynevezett szuperbruttósítást – csak a 2 424 000 forintot meghaladó jövedelemrész után kellett alkalmazni, az alatt valóban 16 százalék volt a személyi jövedelemadó terhelés.
  4. A 2012-es évtől ismét levonható az adóköteles bevételből elismert költségként a külföldi kiküldetés után kapott napidíj 30 százaléka, de naponta legfeljebb 15 EUR.
  5. Lakás bérbeadása esetén 2012. január 1-jétől levonható a magánszemély bérbeadóhoz befolyó bérleti díjból az ugyanazon magánszemély által más településen lakásbérlés címén kifizetett összeg. Ennek feltétele, hogy a bérleti idő meghaladja a 90 napot és ezt a költségét az illető magánszemély más tevékenységgel szemben nem kívánja érvényesíteni.
  6. A 2012 óta érvényes főszabály szerint önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül az ingó vagyontárgyak üzletszerű értékesítéséből származó jövedelem. Fontos változás azonban, hogy az ilyen jellegű jövedelem kikerül a bevallási kötelezettség alól, ha az ingóság értékesítése után elszámolt bevétel éves szinten nem haladja meg a 600 ezer forintot. Továbbra sem kell bevallani a 200 ezer forintot el nem érő ingóértékesítésből származó jövedelmet.
  7. A 2012-es évre vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallásunk kitöltésekor figyelni kell arra is, hogy önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít az ingatlanok gazdasági tevékenység keretében történt értékesítése.

Ossza meg ismerőseivel:

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, kövessen minket a Facebookon is!

Kedves Olvasónk!

Mivel posztunk már 90 napnál régebbi, ezért nem tudunk hozzászólásokat fogadni. Amennyiben még is kérdése merült fel, kérem írjon nekünk a blog@rsm.hu e-mail címre.

Üdvözlettel:
RSM Hungary