Bérszámfejtési kisokos – Terhességi-gyermekágyi segélyt, illetve a gyedet érintő 2013-as változások

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira való jogosultságok naptári napi átlagának kiszámítására vonatkozó módosító szabályokat 2013. július 5-én hirdették ki. A gyermekápolási táppénzzel kapcsolatos módosítások 2013. július 6-án léptek hatályba. Minden egyéb változás 2013. július 15-étől hatályos, azzal a kitétellel, hogy a 2013. július 14-ét követően kezdődő jogosultságok esetében kell alkalmazni.

Pentz Edina

Bérszámfejtési vezető Bemutatkozás ▼
A szerző további bejegyzései »

Kisokos

A bejegyzésben az alábbi szakkifejezések szerepelnek. Kattintson a kifejezésre és elmagyarázzuk mit jelent:

Jelen bejegyzésemben a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a gyed kiszámítását érintő változásokat foglalom össze.

Az ellátások megállapítása kapcsán jelentős változás, hogy csak az a jövedelem vehető figyelembe, amelyet az ellátást igénylő munkavállaló annál a munkáltatónál kapott, ahol beteg lesz, ahol biztosítási jogviszonyban áll. Vagyis a korábbi munkáltatónál megszűnt jogviszonyból származó jövedelem nem képezheti az ellátások összegének alapját.

Kivételt képeznek a kismamák. Esetükben a törvény átmeneti időszakot állapít meg, azzal, hogy akinek a gyermeke 2014. május 11. előtt születik, a régi és az új szabályok szerint is ki kell számítani az ellátás összegét, és a kedvezőbbet kell folyósítani. Így a megállapított ellátás összege nem lehet alacsonyabb, mintha a 2013. július 15-től hatályos jogszabályi változást megelőző szabályok alapján állapították volna meg.

Az ellátás folyósításának időtartamáról, illetve naptári napi összegéről a társadalombiztosítási kifizetőhely, ennek hiányában az Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervei által hozott határozatban tájékoztatják a kismamát.

Az ellátás szüneteltetése

Lehetőség van a biztosított írásbeli kérelme alapján a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj folyósításának szüneteltetésére. A szüneteltetésről nem kell határozatot hozni. Amennyiben a szüneteltetést követően a biztosított az ellátás tovább folyósítását kéri, úgy a korábban megállapított összeget kell tovább folyósítani. Vagyis, ha ugyanarra a gyermekre a kismama ismét kéri az ellátást, akkor az ellátás összege nem változik, a korábban meghatározott időpontig és összegben kerül újra folyósításra.

Gyeddel kapcsolatos változások

A törvényváltozás a gyed maximális értékének felülvizsgálatát egészítette ki. Az új szabályok szerint a jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért tényleges vagy szerződés szerinti jövedelem alapján megállapított gyed-maximumot is felül kell vizsgálni minden év január 15-ig, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével minden év január elsejétől újra meg kell állapítani.

 

Mostanában egyre többet olvashatunk a „Rugalmas gyed intézményéről”, ezzel kapcsolatosan nagy érdeklődéssel várjuk az elképzeléseket…

Ossza meg ismerőseivel:

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, kövessen minket a Facebookon is!

Hozzászólások (19)

 1. Géza szerint:

  Tisztelt Edina,

  Érdeklődni szeretnék GYED/TGYS folyósítással kapcsolatosan. A páromnak van főállása, folyamatos munkaviszonya 5 éve. Most lehetne egy részmunkaidős állása a munkáltatója engedélyével:
  Munkaidő: Részmunkaidő, heti 20 óra, várhatóan 10 hónapra szóló határozott idejű munkaviszony telephelyen kívül végzett tevékenység keretében.

  Érdeklődnék, hogy a 2. gyermekünket 2014.04 hónapban várnánk, akkor ha aláírja a kb. 10 hónapra szóló részmunkaidős szerződést (2013.11-2014.08), akkor a gyermek megszületésekor (2014.04) nem igényelhet sem TGYS/GYED-et?

  Ezt találtam az kormány honlapján:
  Mikor nem jár a terhességi-gyermekágyi segély?

  a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre az anya a teljes keresetét megkapja;
  ha az anya bármilyen díjazás – kivéve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a személyi jövedelemadó-mentes tiszteletdíjat – ellenében munkát végez vagy hatósági engedélyhez kötött kereső tevékenységét személyesen folytatja.

  Köszönettel: Géza

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Géza!
   Amennyiben a párja igényli a terhességi gyermekágyi segélyt, azt csak úgy teheti meg, hogy munkaviszonyában szülési szabadságot vesz igénybe. A TGYÁS egészségbiztosítási ellátásnak minősül, mellette valóban nem végezhet keresőtevékenységet. Hasonló a helyzet a GYED esetében is, ahhoz hogy igénybe vegye az ellátást, a munkáltatónál fizetés nélküli szabadságot kell igényelnie, és az ellátás igénybevétele mellett szintén nem végezhet keresőtevékenységet. Tehát fenti ellátásokra csak úgy lehet jogosult, hogy mellette nincs egyéb jövedelme.

   Üdvözlettel: Pentz Edina

 2. B.Krisztina szerint:

  Kedves Edina!

  35 éves vagyok 2007 januárja óta vagyok itthon. 2008.08.27-én ikergyermekeim születtek velük vagyok most még gyesen. A helyzetünk úgy alakult, hogy a párom veszi át a gyest mert ő munkanélküli lett, én meg vissza szeretnék menni dolgozni. A kérdésem az lenne hogy ha letelik a szabadságom, köteles-e a munkáltató arra az 1 hónapra visszavenni, ami gyesről visszatérő kismamákat védi??
  Én szeretnék továbbra is ott dolgozni, de ahogy beszéltem a főnökkel nem nagyon örült neki. Gondolom 1 hónap után elküldhet (amit szerintem meg is tesz), ha lejár a védettség. Viszont a cégnél 2004 óta vagyok alkalmazásban majdnem 9 éve. Kaphatok-e végkielégítést? Ilyen esetben mit tehet a cég, hogy ne kelljen végkielégitést fizetnie? A cégnek gondolom az lenne a legjobb, ha közös megegyezéssel én jönnék el, de pont az évek száma miatt én nem szeretnék. Ön mit javasol?

  Köszönettel: Kriszta

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Krisztina!

   Felmondási védelem Önt csak a gyermek gondozása, ápolása miatti fizetés nélküli szabadság idejére illeti meg. Amennyiben a gyermekek 3 éves kora után munkába áll, attól kezdve a munkáltató – természetesen indoklással – felmondhat Önnek. Amennyiben a munkálató mond fel, úgy Önt megilleti a végkielégítés. Ön nem köteles elfogadni a felajánlott közös megegyezéses megszüntetést, hiszen ez esetben végkielégítést sem kap.

   Üdvözlettel: Pentz Edina

 3. Eszter szerint:

  Kedves Edina,

  2014. február 25-re vagyok kiírva szülésre. Jelenlegi munkahelyemen 2007. március óta dolgozom.
  2013. augusztus 12. óta itthon vagyok táppénzen, mert veszélyeztetett terhesnek minősülök. Az lenne a kérdésem, hogy a Tgyás összege függ-e majd attól, hogy ebben az évben csak augusztusig volt teljes keresetem, utána pedig táppénz, aminek az összege jóval kevesebb? Lehet, hogy mivel nem dolgoztam egész évben, ezért kevesebb lesz a Tgyás?

  Szíves válaszát előre is köszönöm szépen,
  üdvözlettel: Eszter

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Eszter!

   A TGYÁS összegét a jogosultságot megelőző naptári év pénzbeli egészségbiztosítási járulék-alapot képező jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani, ha rendelkezett adott évben 180 naptári napi jövedelemmel. TGYÁS-ra Ön 2014-ben lesz jogosult, tehát a számítási időszak az Ön esetében a 2013-as év lesz, mivel valószínűsíthetően rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel. Mivel a táppénz összege nem képez pénzbeli egészségbiztosítási járulék-alapot, így jövedelemként nem számít be a napi átlag számítás során, viszont az osztószámot is csökkenteni kell a táppénzes napok számával, így végsősoron a táppénzen töltött időszak nem érinti a TGYÁS összegét.

   Üdvözlettel: Pentz Edina

 4. Tímea szerint:

  Kedves Edina!

  2013.09.13-án kaptam meg felmondásomat attól a cégtől akinél 2011.májusától határozatlan idejű munkaviszonyom volt. Most a felmondási időmet töltöm (amely alatt nem kell dolgozom). Munkaköröm létszám racionalizálása miatt mondtak fel, 10.13. napján szűnik meg a munkaviszonyom. Most derült ki, hogy babát várok, még csak az első hónapban vagyok, én ezt a szándékomat nem jeleztem előtte a munkáltatómnak, pedig már hónapok óta tervezzük. Kérdésem az, hogy ebben az esetben mit tehetek, hogy ne szűnjön meg a munkaviszonyom, mivel így nem tudok másik munkát becsületesen találni, csak ha eltitkolnám az állapotomat.

  Segítségét előre is köszönöm!
  Üdv: Tímea

 5. Vera szerint:

  Kedves Edina!

  Közel 8 éve dolgozom ugyanazon vállalatnál határozatlan idejű szerződéssel. Második gyermekemmel gyeden vagyok, és ezen idő alatt kaptam kézhez a pozícióm megszüntetéséről szóló “tájékoztatót” azzal a kiegészítéssel, hogy ha majd visszamennék dolgozni megnézik, találnak-e nekem éppen másik pozíciót.
  Kérdéseim a következők lennének:
  1.ha még mielőtt visszamennék (vissza próbálnék menni…) dolgozni, tehát még a jelenlegi gyed vagy az ezt követő gyes folyósításának ideje alatt teherbe esnék, vagy esetleg meg is születne a harmadik baba, akkor milyen ellátásokra számíthatok, jelent-e bármi veszélyt ezek folyósítására vagy összegére nézve a pozícióm megszüntetése?
  2. ha a második (“mostani”) baba után járó gyes alatt vállalkozásba kezdenék, az hogyan befolyásolná a munkaviszonyomat (pl. akkor rögtön fel is mondhatnak akár?), illetve a harmadik baba utáni ellátásokat?
  3. bruttó 270 ezer Ft szerződéses bér után, de tényleges jövedelem nélkül (a 2-3 év tgyás,gyed,gyes miatt) mekkora lenne a harmadik baba után járó tgyás, gyed? Jobban járnék, ha visszamennék még dolgozni fél évre (180 napra) a harmadik gyermek előtt – ha visszavesznek… – vagy esetemben mindegy?

  Köszönöm szépen a válaszát előre is!
  Üdvözlettel,
  Vera

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Vera!

   Amennyiben GYED vagy GYES alatt születik meg harmadik gyermeke, akkor a jogosultsága TGYÁS-ra és GYED-re is fennáll a harmadik gyermek esetében is, mivel teljesülnek a törvényi feltételek. A GYES melletti munkaviszony tartalma a heti 30 órát nem haladhatja meg, viszont a vállalkozási jogviszonyra vonatkozóan a törvény tiltást nem tartalmaz. A vállalkozási jogviszony nincs hatással az Önt megillető felmondási védelemre, az a gyermek gondozása, ápolása miatti fizetés nélküli szabadság tartamáig fennáll. Azonban ha a vállalkozásban személyesen működik közre, a harmadik gyermek után nem lesz jogosult a TGYÁS-ra, GYED-re, mert ezen ellátások mellett – a szerzői jogi díjazás kivételével – egyéb jövedelme nem lehet. Amennyiben azért nincsen meg a figyelembe vehető 180 nap naptári jövedelme a számítási időszakban mert TGYÁS-ban, GYED-ben részesült, akkor az ellátás naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás (GYED) alapját képező összeg figyelembe vételével kell megállapítani. Amennyiben a munába állást követően jövedelme magasabb lenne mint az említett összeg, úgy valószínűsíthetően magasabb összegű ellátást kaphatna. Azonban jelezzük, hogy teljeskörű információt ez esetben nem tudunk adni, mert ahhoz pontosabb adatok ismeretére is szükségünk lenne.

   Üdvözlettel: Pentz Edina

 6. Berecz Viktória szerint:

  Kedves Edina!

  Én a szabadságok megváltásának lehetősége iránt érdeklődnék. Én 2008-ban szültem első gyermekemet, majd utána még kétszer szültem 2010-ben és 2012-ben. Most lenne a munkahelyemen lehetőség visszamenni (egy kolléganőm felmondott), de ez azt jelentené, hogy novemberben kéne kezdenem. Én úgy számoltam, hogy 124 napom van (lehet, hogy ettől valamivel eltér, de talán hozzávetőlegesen ennyi), ez viszont hat hónap. Kifizetheti-e a munkáltató ezt mindet, vagy van maximalizálva hogy mennyi időt válthat meg? Ha nem fizeti ki, le kell-e töltenem mindenképpen a munkába állás előtt? Ugyanis, ha most hat hónapig szabin leszek, hat hónap múlva nem biztos, hogy lesz szabad álláshely a munkahelyemen, ahová visszavennének.

  Segítségét előre is köszönöm!

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Viktória!

   2013. január 1-től a munkáltató csak a munkaviszony megszűnése esetén válthatja meg pénzben a ki nem adott szabadságot. Abban az esetben ha a szabadságot a munkavállaló oldalán felmerült okból (például GYED, GYES miatt) nem lehetett kiadni, akkor azt legkésőbb az ok megszűnésétől számított 60 napon belül kell kiadni. Ez azt jelenti, hogy a felhalmozott szabadsága kiadását legkésőbb a munkába állást követő 60 napon belül meg kell kezdeni. Tehát nem kötelező szabadsággal kezdeni a munkahelyen, viszont a szabadságot több részletben kivenni nem lehet. Amennyiben tehát megkezdi a szabadságát, abban az esetben az Önnek járó összes felhalmozott szabadságát le kell töltenie.

   Üdvözlettel: Pentz Edina

 7. Zita szerint:

  Kedves Edina!

  2007.03.01-től folyamatos munkaviszonyban állok ugyanannál a munkáltatónál.
  2013. június 20.-tól táppénzen vagyok, a szülés várható ideje 2014.02.20.
  A munkáltatóm felmondott 2013.07.01-el, de amíg táppénzen vagyok, a felmondási időm nem kezdődik meg. Úgy tudom, hogy a szüléssel a táppénz is megszűnik.
  Abban kérném a segítségét, hogy a szülés ill. táppénz után,- mivel elkezdődik a felmondási időm,- jogosult vagyok-e tgyás-ra, gyedre valamint gyesre?

  Válaszát előre is köszönöm,
  Zita

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Zita!

   Ha a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta munkáltatóját a várandósságáról, akkor a munkáltatója ennek időtarama alatt felmondással nem szüntetheti meg a jogviszonyát. Amennyiben a tájékoztatás nem történt meg, a táppénz alatt a felmondás csak közölhető és a táppénz megszűnését követően kezdődhet csak el a felmondási idő. Azonban amennyiben a szülésig táppénzben részesül, azt követően szülési szabadságra lesz jogosult (mivel a szülést megelőző 2 éven belül 365 napi biztosítási idővel rendelkezik és a biztosítás tartama alatt szül), ami alatt munkáltatói felmondással szintén nem szüntetheti meg a jogviszonyt. Tehát bár a munkáltató jogosan közölte a táppénz alatt a felmondást, az mégsem kezdődhet meg a szülési szabadság időtartama alatt. Fentiek miatt pedig a GYED-re való jogosultsága is megnyílik a szülési szabadság lejártát követően, mely alatt a munkáltató köteles Önnek fizetés nélküli szabadságot biztosítani és szintén nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyát.

   Üdvözlettel: Pentz Edina

 8. Andrea szerint:

  Kedves Edina!

  2013. december 19.-re vagyok kiírva szülésre. Valamivel több mint 3 éve óta dolgozok folyamatosan ugyanazon a munkahelyen, de a munkáltatóm minden évben csak 1-1 évvel, júniusban hosszabbította meg a szerződésem. Idén tavasszal, miután bejelentettem, hogy terhes vagyok, a munkáltató november 30-ig hosszabbította meg a szerződésem. (…)

  Azaz december 1-től nem lesz munkahelyem. A szabályokat átnéztem, s megnyugodtam, mert azokat úgy értelmeztem, hogy minden ellátásra jogosult leszek, gyakorlatilag ugyanúgy mintha a szülés napján is fennálló munkaviszonyom volna. (Hiszen TGYÁS-t az is kap, aki a biztosítás megszűnését követően 42 napon belül szül, GYED-et pedig az, aki jogosult a TGYÁS-ra – Én legalábbis így értelmeztem a szabályokat.)

  Ma azonban elmentem az OEP-hez, ahol legnagyobb megdöbbenésemre közölték, hogy ha november 30-án megszűnik a munkaviszonyom, akkor sem TGYÁS-ra, sem GYED-re nem leszek jogosult….

  Kérem, segítsen a tisztánlátásban, abban, hogy mi az igazság…

  Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm:
  Andrea

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Andrea!

   A közölt információk alapján, amennyiben a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt és a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, akkor jogosult lesz a terhességi-gyermekágyi segélyre. A gyermekgondozási díj csak abban az esetben jár a TGYÁS-ban részesült anyának, ha a munkaviszonya TGYÁS időtartama alatt szűnt meg, feltéve ha a TGYÁS-ra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett. Tehát mivel a TGYÁS-ra való jogosultsága valószínűleg nem a biztosítás tartama alatt keletkezik és így jogviszonya nem a TGYÁS időtartama alatt fog megszűnni, így GYED-re nem lesz jogosult. Véleményünk szerint mivel a szülési szabadságra való jogosultság legkorábban a szülést megelőző 4 héttel kezdődik, még a biztosítás ideje alatt kérheti a szülési szabadság kiadását – ha a munkáltató ezt helyben hagyja – már ekkor megnyílik a TGYÁS-ra való jogosultsága. Ebben az esetben pedig eleget tesz a GYED-re való, fent leírt jogosultsági feltételeknek is.

   Üdvözlettel: Pentz Edina

 9. Fekete Dorottya szerint:

  Kedves Edina!

  Várhatóan 2014. 01.18-án születik meg első gyerekem, jelenleg heti 10 órában dolgozom. Lehetőségem lenne október 1-től munkahelyet váltani, jóval több fizetésért, heti 40 órában.
  Kérdéseim:

  1. Az aktuális 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól (2)-es paragrafusa szerint “A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.” Ha gyerekem esetleg koraszülött lenne és decemberben megszületik, akkor az előző naptári évben elért jövedelmet veszik figyelembe? Ez ellentmond annak, hogy csak az a jövedelem vehető figyelembe, amelyet az ellátást igénylő munkavállaló annál a munkáltatónál kapott, ahol beteg lesz, ahol biztosítási jogviszonyban áll, hiszen tavaly még nem az új munkahelyen dolgoztam.

  2. A Gyedet csak akkora időtartamra fogom kapni, ahány napra az új munkahelyemen be voltam jelentve vagy figyelembe veszik az előző munkahely biztosítási jogviszonyát is? Ebben az esetben melyik munkahelyen számított jövedelmet veszik alapul a gyed kiszámításánál? Mindkettőnél?

  Előre is köszönöm.
  Üdvözlettel,
  Fekete Dorottya

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Dorottya!

   A július 15-ei változások tekintetében fontos átmeneti szabály, hogy a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj összegének megállapításakor azok esetében, akiknek gyermeke 2014. május 11. előtt születik meg, még a régi és az új szabályok szerint is ki kell számítani az ellátások összegét és a magasabb összegű ellátást kell folyósítani részükre. Tehát az Ön munkahely váltása nem befolyásolja az ellátás összegét. A GYED-re való jogosultságnak egyik feltétele, hogy a gyermeket szülő anya 2 éven belül legalább 365 napig biztosításban állt. A GYED időtartama a szülést megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időre jár. Ha a két munkahely között nincs 30 nap megszakítás, akkor ebben az esetben sincs annak jelentősége, hogy munkahelyet vált, hiszen magának a biztosításban töltött időnek van szerepe a GYED jogosultság időtartamában.

   Üdvözlettel: Pentz Edina

 10. Petra szerint:

  Kedves Edina!

  1977-ben születtem. 2001 óta dolgozom jelenlegi munkáltatómnál és 2009 augusztusa, első lányom születése óta vagyok otthon gyermekeimmel. Első lányom után tgyást és gyedet, a második után tgyást, gyedet vettem igénybe, jelenleg pedig gyesen vagyok vele. Második kislányom 2011. júniusában született.

  A kérdésem az lenne, hogy
  1, Mennyi felmondási idővel kell felmondanom (A régi munkahelyem nem tud visszavenni, így munkát keresek, bár jelenleg még nem találtam)? A munkaszerződésben 30 nap szerepel.
  2, Mennyi szabadság illetne meg, ha most mennék vissza dolgozni?
  3, A régi munkavállalóm kifizetheti a ki nem vett szabadságot, vagy annak egy részét?

  Üdvözlettel:
  Petra

  • Pentz Edina szerint:

   Kedves Petra!

   Amennyiben Ön, mint munkavállaló mond fel, a felmondási ideje a munkaszerződése szerinti 30 nap. A pontos szabadság adatokhoz szükségünk lenne a gyermekek pontos születési dátumára, illetve TGYÁS és GYED kezdő időpontjára. Általánosságban annyi mondható el, hogy a TGYÁS teljes időtartamára, az első gyermek esetén a GYED első évére, a második gyermek esetén pedig a GYED első félévére illeti meg szabadság. Jogviszony megszűnésekor amennyiben az Önt megillető szabadság nem kerül kiadásra, úgy azt a munkáltatónak meg kell váltania.

   Üdvözlettel: Pentz Edina

Kövesse a bejegyzés kommentjeit RSS-en!