A szabadság kiadása évvégén – avagy mi vihető át jövőre?

Az év vége felé közeledve mind a munkáltató mind a munkavállaló leltározni kezd, mennyi szabadság maradt még az idén kivehető napokból, s mit is kezdhet ezekkel.

Pentz Edina

Bérszámfejtési vezető Bemutatkozás ▼
A szerző további bejegyzései »

Kisokos

A bejegyzésben az alábbi szakkifejezések szerepelnek. Kattintson a kifejezésre és elmagyarázzuk mit jelent:

A szabadság kiadása a munkáltató joga és kötelezettsége,  de természetesen a mindennapi életben a szabadság kiadása előtt meghallgatja a munkavállalót, hogy milyen tervei vannak szabadságának kivételét illetően.

A munkaviszony első három hónapját kivéve a munkavállaló jogosult arra, hogy 7 munkanap szabadságot – év közben kezdődő munkaviszony esetén ennek arányos részét – legfeljebb két részletben a kérésének megfelelő időpontban adjon ki számára munkáltatója.

A szabadság kiadásának időpontját legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt kell közölni a munkavállalóval, és a munkavállalónak is ezt a határidőt kell tartania a rendelkezési körébe tartozó 7 munkanap szabadságot érintően.

A szabadságot főszabály szerint az esedékesség évében kell kiadni. A szabadságot abban a naptári évben kell kiadni és kivenni, amelyben erre a jogosultságot a munkavállaló megszerezte. Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az 5 munkanapot.

A fenti rendelkezésen túl a szabadságot következő évre átvinni az alábbi esetekben lehet:

 • ha a munkavállaló jogviszonya október elsején vagy azt követően kezdődött. Ez esetben legkésőbb következő év március 31-ig kell kiadni a szabadságot,
 • kollektív szerződés esetén a szabadság egynegyedét lehet átvinni következő év március 31-ig,
 • a felek adott évre vonatkozó írásbeli megállapodása alapján az életkor szerint járó pótszabadságot a következő év végéig lehet kiadni,
 • ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az esedékesség évében kiadni, akkor az ok megszűnésétől számított 60 napon belül ki kell adni.

2014. január 1-től hatályos szabály szerint legfeljebb a tárgyévet követő év december 31-ig adható ki a munkavállalót az életkora alapján megillető pótszabadság. De ez csak és kizárólag akkor lehetséges, amennyiben erről a felek külön minden évre előre, megállapodnak.

Ossza meg ismerőseivel:

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, kövessen minket a Facebookon is!

Hozzászólások (1)

 1. Horváth Mariann szerint:

  Kedves Edina!

  Elnézést kérek, ha nem jó bejegyzésnél kérdezek, de szabadságmegváltással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
  Egy munkavállalónk otthon van Gyeden, 2014.12.11-től. A gyed első féléve júniusban jár majd le, de a cég felszámolás alá került, várhatóan júniusig jogutód nélkül megszűnik. Ezért minél hamarabb, lehetőleg még februárban közös megegyezéssel megszüntetnénk a jogviszonyt. Ebben az esetben is jár a gyed első félévére a szabadság?

  Válaszát előre is köszönöm!

Kövesse a bejegyzés kommentjeit RSS-en!