Erzsébet utalvány vs. Erzsébet Plusz Kártya

A papír alapú Erzsébet utalvány vagy Erzsébet Plusz Kártya: előnyök és buktatók a gyakorlatban.

Hegedüs Sándor

Partner, Adóüzletág vezető Bemutatkozás ▼
A szerző további bejegyzései »

Kisokos

A bejegyzésben az alábbi szakkifejezések szerepelnek. Kattintson a kifejezésre és elmagyarázzuk mit jelent:

Amint arról már a korábbi blogomban írtam, a 2016. évi cafeteria nagy formai újdonsága, hogy az eddigi papír alapú ‒ az Étkezési, az Ajándék, az Iskolai, a Kultúra vagy a Sport ‒ Erzsébet-utalványok helyett az munkáltatók már elektronikus formában, az úgynevezett Erzsébet Plusz Kártyára feltöltött összegekkel is motiválhatják munkavállalóikat.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány ezzel követni kívánja a piaci tendenciákat, mely szerint a papír alapú utalványokról egyre inkább az elektronikus kártyák felé terelődik a cafeteria juttatások rendszere, növelve a felhasználók biztonságát és egyben csökkentve a sokszor nehézkes adminisztrációt.

Az Erzsébet Plusz Kártya sok tekintetben hasonlít papír alapú elődjéhez: az egyes utalványzsebeinek megnevezése, az arra feltöltött összegek felhasználási köre, ideje és adózási konzekvenciái azonosak a papír alapú utalványokéval.

Az Erzsébet Plusz Kártya mellett a papíralapú utalványok továbbra is forgalomban maradnak, így mind a munkáltatókban, mind a munkavállalókban felvetődhet a kérdés, hogy a sok hasonlóság ellenére érdemes-e áttérni az új elektronikus verzióra?

A kérdés megválaszolásában az segíthet, ha a két juttatási formát gyakorlati szempontok alapján hasonlítjuk össze.

A juttatást biztosító munkáltatókat érintő szempontból
Lássuk elsőként, hogy a munkáltatók milyen előnyöket aknázhatnak ki az Erzsébet Plusz kártyára történő áttéréssel:

Adminisztratív terhek csökkenése:

A munkáltatók az új elektronikus kártyát a www.erzsebetutalvanyplusz.hu honlapon történő regisztrációt követően az „Online megrendelés” programmal egyszerűen és gyorsan megrendelhetik, és ezt követően már csak annyit kell tenniük, hogy havonta átutalják a kártya egyes utalványzsebeire a munkavállaló által igényelt összegeket.
Ezzel tehát kiküszöbölhetővé válik valamennyi, a papír alapú utalványokkal járó adminisztratív feladat:

 • havi megrendelés 
 • kiosztását megelőző biztonságos tárolása,
 • azok munkavállalók részére történő átadása és
 • az átvételének dokumentálása.

Egy jelentős állományi létszámmal, több telephellyel vagy nagy létszámú kirendelt, kiküldött munkavállalót alkalmazó társaságoknál ezek elkerülése különösen nagy idő-, pénz- és energia megtakarítást eredményezhet.

Reklamáció kiküszöbölése
A papír alapú utalványok megrendelés esetén a munkáltatók minden egyes megrendelés átvételt követő 2 napon belül kötelesek ellenőrizni az utalványok vagy az utalványokat tartalmazó borítékok megfelelőségét. Reklamáció benyújtása ezt követően kizárt.
Az Erzsébet Plusz Kártyára feltöltött összegek esetén a megfelelőség ellenőrzése nem szükséges, így az esetleges reklamációval, vagy a késve benyújtott reklamációval járó kellemetlenségek elkerülhetővé válnak.

Költségmegtakarítás
Az idei évi megrendelések esetén az munkáltatók gyártási és szállítási költség nélkül juthatnak hozzá a szükséges mennyiségű Erzsébet Plusz Kártyához, tehát a kártyák beszerzése teljesen költségmentes.
A papír alapú utalványokat a forgalmazók a megrendelt névérték 2%+áfa alap szolgáltatási díj ellenében biztosítják, de abban az esetben, ha a munkáltató az alapdíjban foglaltakon túl további címletértékű utalványokkal kívánta bővíteni a megrendelését, a szolgáltatási díj 2,1%+áfa  összegre, az utalványokat tartalmazó borítékokat egyedi összeállításának kérése esetén pedig 5%+áfa összegre emelkedett. Emellett a megrendelt utalványok leszállításának költségei is a munkáltatókat terheli.
Ezzel szemben az Erzsébet Plusz kártya feltöltése esetén a forgalmazók kizárólag egy, a papír alapú utalványok alapdíjával egyező mértékű 2%+áfa szolgáltatási díjtételt számolnak fel, tehát az áttéréssel a munkáltatók kiküszöbölhetik a papír alapú utalványok:

 • szállításáért,
 • egyedi címlezetezésért és
 • egyedi borítékolásáért felszámítható plusz költségeket, mely a dolgozók létszámának és a cafeteria keret nagyságának függvényében akár jelentős összegű megtakarításokat is eredményezhet.

A pozitívumok mellett a munkáltatóknak az Erzsébet Plusz Kártya feltöltése esetén is figyelemmel kell lenniük az egyes – Étkezési, Ajándék, Iskolai, Kultúra, Sport- utalványzsebeikre utalt összegekre vonatkozó adózási szabályokra. Így például az étkezési zsebre utalt összeg esetében a juttatás egyedileg meghatározott havi értékhatárára és a 200 000 Ft-os éves keretösszegre, vagy például arra, hogy a kultúra zsebbe feltöltött összeg csak évi 50 000 Ft-ig minősül adómentes juttatásnak.

A juttatás felhasználó munkavállalókat érintő szempontok
A munkáltatók mellett az Erzsébet Plusz Kártya juttatásban részesülő munkavállalók is számos előnyben részesülhetnek a papír alapú utalványokhoz képest:

 • A kártya tárolás egyszerűbb, kényelmesebb: a papír alapú utalványnál kisebb helyet foglal.
 • A kártyára utalt összegek felhasználása gyorsabb, egyszerűbb: csak át kell átnyújtani a pénztárosnak a kártyát, így a különböző címletű jegyek kiválogatásával és leszámolásával töltött idő megspórolható.
 • A kártyáról a vásárlás összege forintra pontosan kerül levonásra, így egy 980 Ft összértékű vásárlásnál nem kényszerülünk arra, hogy még egy csokit vagy rágót leemeljünk a pénztár melletti pultnál, hogy végre túladhassunk az 1 000 forintos címletű utalványunkon.
 • A kártya használata biztonságos: elvesztése, vagy eltulajdonítása esetén a nap 24 órájában működő telefonos ügyfélszolgálat 06-1-224-16-16-os számán történő bejelentéssel azonnal letiltható, így a rá töltött összegek nem vesznek el. Ezzel szemben az elvesztett vagy ellopott papír alapú utalványoknak bottal üthetjük a nyomát.
 • A kártyához számos plusz szolgáltatás társul: a telefonos ügyfélszolgálaton intézhető többek között a kártya aktiválása, letiltása az egyenleg lekérdezése, a PIN kód módosítása, és az ügyintézők a fizetés során felmerülő technikai kérdésekben is segítséget nyújtanak. A www.erzsebetutalvanyplusz.hu webes felületen a fentiek mellett az utolsó 5 vásárlási tranzakció is megtekinthető.

Az előnyök mellett érdemes megemlíteni azt is, hogy milyen problémák vagy kellemetlenségek merülhetnek fel az elektronikus kártya használat során:

 • Szűkebb felhasználási lehetőségek: A kártya nem minden Erzsébet-utalvány elfogadóhelyen, csak olyan POS terminált üzemeltető üzletekben használható, melyek az adott utalványzsebre vonatkozóan rendelkeznek elfogadóhelyi szerződéssel.
 • A kártyán lévő juttatás nem ruházható át még családon belül sem: kártyát csak az az egy személy használhatja, akinek a nevére szól. A vásárlás során az elfogadóhelyek ellenőrizhetik a kártyahasználó személyazonosságát.
 • Fizetés során jelentkező problémák: előfordulhat, hogy bizonyos üzletekben csak készpénzzel egyenlíthető ki az egyes utalványzsebekben lévő összeg feletti vásárlási érték, vagy egyes elfogadóhelyek kérhetik a kártyával kiegyenlíteni kívánt termékeket pénztárszalagra történő elkülönített elhelyezését.

 

A fentiekben felsorakoztatott érvek és ellenérvek alapján látható, hogy érdemes alaposan megfontolni az Erzsébet Plusz kártya cafeteria rendszerbe illesztését, hisz bizonyos munkáltatók esetében a „formaváltás” jelentős nagyságrendű költség és adminisztratív teher csökkenést is eredményezhet.

Ossza meg ismerőseivel:

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, kövessen minket a Facebookon is!

Hozzászólások (16)

 1. Xeni szerint:

  Sziasztok nem tudjatok hol lehet ezt az erzsebet utalvany plusz kártyát használni vagyis hol fogadjak el letszi segítsetek?

 2. Granne szerint:

  Nem beszélve, hogy fele elfogadóhelynek nincs temrinálja, és csak a régi fajtát fogadja el….
  A sonkát is készpénzért vettem….

 3. B.B szerint:

  Sziasztok! Valaki észlelte már, hogy az első vásárlás után kevesebb van rajta mint 8000 Ft?
  Vásárolatam 5026 ft-ért és maradt rajta 2674. Tehát 300 ft eltűnt..?!

 4. zsoofka szerint:

  Nálunk eddig úgy működött, hogy amit a párom kap étkezésit azt ideadja nekem és én vásárolom le. Innentől ez nem lehetséges. Köszönjük. :/
  Természetesen van rá megoldás, majd a közös vásárlások alkalmával elköltjük. De kellemetlen mert így volt megszokva, ebből vettem főzni valót, és nem kellett őt is elcipelni minden vásárláshoz.

 5. Morci szerint:

  2016-ra kártyát kértem, de még nem kaptuk meg. Aki már kártyát használ, annak milyen tapasztalata van? Spar Tesco Aldi Lidl rendben elfogadja? Állítólag nem minden Tescoban működik rendesen az elfogadás. A kicsi éttermek (gyrosos, kínai stb…) biztos nem fognak átállni, mert náluk még kártyával sem lehet fizetni,gondolom nem hiába… ennyiből jobb a papír utalvány.

 6. Zoli szerint:

  Az utalvány étkezésre használható szinte mindenhol, és a család bármely tagja számára. A kártya nagyon kevés étkezésre alkalmas helyen használható és csak annak akinél épp a kártya van. Ennyiben jobb a papíralapú.

 7. János szerint:

  Szomorú tapasztalatom,hogy a vegyes fizetési eszközt nem engedi meg (E.kártya,bankkártya,kp.).Vagy a pénztárosok ezt még nem tudják kezelni.

 8. kk szerint:

  sajnos a pin kód, a webes felületen található info ellenére, nem módosítható a web-es felületen, mert nem ad fel ilyen opciót…

 9. müller krisztián szerint:

  Jólenne ha aplikáció lenne hozzá

 10. Zoracz szerint:

  Azon felül hogy használhatatlan biztos jó. 2 hónapja igényeltem új Pin kodot és azóta nem kaptam. Nem férek hozzá a pénzemhez. Az ügyfélszolgálat egy nulla.

  • Morci szerint:

   Azért kellett új pint kérned, mert az elsővel nem tudtad aktiválni? Legalább megkaptad már az új kódot?

 11. Elamie szerint:

  A papirutalvany azoknak jo akik annyira agyatlanok, hogy egy kartyat keptelenek hasznalni.

  • Gabi szerint:

   Vagy azoknak, akik szeretnék az utalványt átadni családon belül.

 12. smartdrive szerint:

  bullshit. a kártya kényelmetlen egy családnak, míg a papír utalványokat szétoszthatják egymás közt

  • démoszthenész szerint:

   amit írsz, az is bullshit. nálatok a családban mindenki saját magának vásárol?

  • Gabi szerint:

   @démoszthenész

   Hogy az előtted kommentelő mellé álljak, nálunk a családban külön vásárolunk. Én jobban szeretek mindent készpénzzel rendezni, míg édesanyám szívesen vásárol az utalvánnyal.
   Ő napi szinten vásárol a napi főzéshez, étkezéshez szükséges dolgokat.

   Én meg hétvégente vásárolok be neki/nekünk (mivel ezt az időszakot általában nála töltjük), ezzel is segítve őt..

   Szóval igen, a családban mindenki magának vásárol..

Kövesse a bejegyzés kommentjeit RSS-en!