IFRS szerinti beszámoló követelményei

2016. január 1-től kiterjesztésre került azon gazdálkodók köre, akik az éves beszámolójukat a jövőben IFRS alapján készíthetik el a hazai számviteli előírások helyett.

Héhn Miklós

Partner, Számviteli üzletág vezető Bemutatkozás ▼
A szerző további bejegyzései »

Kisokos

A bejegyzésben az alábbi szakkifejezések szerepelnek. Kattintson a kifejezésre és elmagyarázzuk mit jelent:

A Számviteli törvény (Sztv.) nevesíti, hogy melyek azok a követelmények, amelyeket az áttérni kívánó gazdálkodóknak teljesíteni kell:

  • Rendelkeznie kell egy olyan IFRS minősítéssel rendelkező  kamarai tag könyvvizsgáló által  kibocsájtott könyvvizsgálói jelentéssel, amely igazolja az áttérésre való felkészültséget.
  • Az áttérés napja az IFRS-ek szerint készült éves beszámoló első napja.
  • Az IFRS-ek használatára áttérő gazdálkodó legkésőbb az áttérés napja előtt 90 nappal bejelenti a NAV illetékes adó- és vámigazgatóságához és a KSH-hoz az áttérést, és a bejelentéshez csatolja az előzőekben említett könyvvizsgálói jelentést.
  • A Magyar Nemzeti Bank felügyelete alá tartozó gazdálkodók az MNB felé is kötelesek a bejelentést megtenni.

Az Sztv. úgy rendelkezik, hogy a 2016. január 1-től áttérni szándékozó gazdálkodók esetében nem az áttérés napja előtti 90 nappal kell bejelenteni ezt a szándékot, hanem ebben az első évben még 2016. január 15-ig megteheti azt a gazdálkodó. A bejelentést jelenleg a 16T201T jelű adatlap Főlapján a Változásbejelentés (2-es kód) jelölésével és a B06-od oldalon 22. rovat kitöltésével lehet megtenni, ahol közölni kell az új szabályok szerint összeállítandó beszámoló kezdő időpontját is. Ehhez a nyomtatványhoz elektronikus útón történő benyújtás esetén is csatolni kell a korábbiakban említett könyvvizsgálói jelentést is. A 2016. január 1-je utáni kezdő időpontok esetében már fennáll legalább az áttérést megelőző 90 napos határidő.

A KSH és az MNB még jelenleg nem  jelentetett meg nyomtatványt a bejelentéssel kapcsolatban, így oda jelenleg kötetlen formában írt levélben lehet ezt megtenni, természetesen a könyvvizsgálói jelentés egy példányát itt is csatolni kell.

 

Amennyiben segítségre van szüksége az IFRS szerinti beszámoló elkészítésében, tekintse meg IFRS-tanácsadás szolgáltatásunkat, ahol tapasztalt szakértőink segítenek Önnek a gondmentes átállás érdekében.

Ossza meg ismerőseivel:

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, kövessen minket a Facebookon is!

Kedves Olvasónk!

Mivel posztunk már 90 napnál régebbi, ezért nem tudunk hozzászólásokat fogadni. Amennyiben még is kérdése merült fel, kérem írjon nekünk a blog@rsm.hu e-mail címre.

Üdvözlettel:
RSM Hungary